Вперше після загострення конфлікту між Туреччиною і Грецією міністри закордонних справ Мевлют Чавушоглу й Нікос Дендіас провели зустріч віч-на-віч на нейтральній території -- у Братиславі.

Обидва приїхали до словацької столиці для участі в міжнародному форумі з питань глобальної безпеки. Діалог перших дипломатів став можливий завдяки тому, що Туреччина виконала умови, висунуті владою Греції. У вересні напередодні саміту ЄС Анкара вивела свої кораблі зі спірних вод у Середземному морі.

Як повідомили закордонні інформаційні агентства, у четвер Мевлют Чавушоглу і Нікос Дендіас під час зустрічі в Братиславі обговорили «деякі двосторонні й регіональні проблемні питання». А, за словами турецького дипломата, в ході цієї зустрічі було досягнуто домовленості про продовження переговорів для вироблення механізмів довіри й зняття напруги між Туреччиною і Грецією.

Грецька газета Kathimerini вважає, що сторони поки далекі від їх вирішення. Тим більше що Туреччина, за повідомленням видання, сповістила, що з 26 по 28 жовтня проводитиме в центральному й південно-східному районах Егейського моря навчання зі стрільбою по морських і повітряних цілях. І попередила, що в ці дні зона між островами Скірос, Евія та Хіос становитиме небезпеку для судноплавства. Тобто Греції доведеться на час навчань припинити поромне сполучення зі своїми островами. А перед цим -- 24 і 25 жовтня -- небезпечною буде зона в міжнародних і турецьких територіальних водах між грецькими островами Родос і Кастеллорізо. Останній розташований лише за два кілометри від турецького берега, а від Родосу його відокремлюють 72 морські милі.

В Афінах вважають, що навчання зі стрільбами в цих районах Егейського моря не сприяє зняттю напруги у відносинах з Анкарою.