Тож зростання світової торгівлі допомагає оговтатися від пандемії і спровокованої нею економічної кризи.

Втім, країни, котрі досі робили ставку на туризм та ринок послуг і надто залежали від нього, зокрема на півдні континенту, дуже відстають від ФРН. Адже удар пандемії для них був надто відчутний, а в результаті запроваджених обмежень у зв’язку з коронавірусом вони й нині, коли кількість захворювань знову зростає, продовжують «просідати».

Крім того, за даними видання, у Європі починають повертати обмеження на поїздки. У деяких країнах під нього потрапляють підприємства громадського харчування клуби і розважальні центри, що для них означає скорочення виробництва, передусім у приватному секторі. В результаті в багатьох регіонах Європи виробнича активність практично зупинилася. Тож економісти вважають, що в четвертому кварталі 2020-го в економіці ЄС знову буде спад. «Багато що залежатиме від того, чи вдасться контролювати другу хвилю вірусних інфекцій, і чи можливо послабити обмеження соціального дистанціювання, щоб знову активізувати діяльність сфери послуг, — зазначає економіст IHS Markit Кріс Вільямсон.

Тим часом експерти Світового банку вважають, що на відновлення економіки після коронакризи знадобиться п’ять років, хоч у деяких країнах воно буде динамічним. Але без фінансових втрат у будь-якому разі не обійдеться, а більше, ніж інші, постраждають найбідніші країни.

Берлін.