Раніше, 10 жовтня, Олександр Лукашенко приїхав у СІЗО КДБ, де зустрівся з ув’язненими лідерами опозиції, щоб, за його словами, «почути всіх». У підсумку двох людей було звільнено під домашній арешт, а головна суперниця Лукашенко Світлана Тихановська повідомила, що вперше за чотири місяці змогла поговорити по телефону з ув’язненим чоловіком.

Проте очікування, що влада готова змінити позицію і розпочати діалог, схоже, виявилися марними. Вже в неділю протестну акцію розганяли жорстоко, із застосуванням водометів, кийків, світлошумових вибухових пристроїв та сльозогінного газу. До медичних закладів потрапили поранені під час розгонів люди. За даними правозахисного центру «Вясна», 11 жовтня в країні було затримано майже 600 осіб, в тому числі, 40 представників ЗМІ. Їм інкримінують участь у несанкціонованих акціях. Нагадаємо, що тиждень тому Мінськ позбавив акредитації всіх зарубіжних журналістів. Окрім того, створене у вересні незалежне об’єднання  білоруських медиків «Білі халати» повідомило, що в Мінську затримали кілька волонтерів Червоного Хреста.

«Ми повинні визнати, що… режим Лукашенка продовжує здійснювати насильство, ми все ще спостерігаємо арешти мирних демонстрантів», — підсумував події в Білорусі міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.  Учора перед початком зустрічі глав МЗС країн ЄС він повідомив, що «запропонував прокласти шлях до нового пакета санкцій». «Лукашенко повинен бути одним із людей у цьому санкційному списку», — сказав він, повідомляє «Європейська правда».

Учора стало відомо, що глави МЗС Євросоюзу погодили включення Лукашенка до санкційного списку.