Реформи в митній системі, реконструкцію прикордонної інфраструктури та, найважливіше, — значні черги на українсько-угорському кордоні обговорили в приміщенні Закарпатської митниці її начальник Іван Бережнюк і Генеральний консул Угорської Республіки в місті Ужгороді Йожеф Бугайло.

Насамперед констатовано, що між Україною і Угорщиною пролягає досить велика ділянка кордону, тому вирішувати нагальні питання потрібно спільно. А великі черги на прикордонних переходах спровокували обмежувальні карантинні заходи, пов’язані з епідемією СOVID-19. Генконсул зазначив, що Угорщина посилила протиепідемічні заходи до 1 листопада, але це не впливає на товарообмін. Також він підкреслив, що сьогодні Угорщина — єдина в ЄС держава, яка дозволяє транзит для громадян України. Для цього на українсько-угорському кордоні цілодобово працюють два пункти пропуску: «Тиса — Загонь» та «Лужанка — Берегшурань».

Щодо останнього міжнародного переходу, то генконсул, як повідомляє прес-служба Закарпатської митниці, зауважив: Угорщина завершила його реконструкцію ще 2015 року, тепер — черга за українською стороною. За п’ять років його роботи в Ужгороді відбулося дві зустрічі глав обох держав — Угорщини та України, на яких розглядалися ці питання. Угорська сторона надає 50 млн євро безвідсоткового кредиту на розбудову прикордонної інфра-
структури України, в тому числі об’їзної дороги біля м. Берегово, однак українська вже не один рік зволікає з їх освоєнням.

«Я відкритий в цьому питанні до взаємної співпраці і готовий надати будь-яку допомогу, що в моїй компетенції, — наголосив дипломат. — За три місяці разом ми змогли б довести цей важливий проект до кінця, і це стало б вагомим досягненням обох сторін».

Зі свого боку керівник митниці зазначив, що про всі проблеми оновлення прикордонної інфраструктури детально доповів Президенту України Володимирові Зеленському під час його нещодавньої робочої поїздки на Закарпаття голова ОДА Олексій Петров.

«Ми розуміємо, що рух України до Євросоюзу з теперішньою інфраструктурою уповільнюється, — зауважив Іван Бережнюк. — Тож дуже вдячний за увагу до цих проблем та допомогу з боку Угорщини».

Далі перейшли до болючої теми — великих черг на українсько-угорському кордоні. Тут генконсул наголосив: за правилами Євросоюзу туристичні подорожі під час пандемії заборонені. Громадянам України з біометричними паспортами заїжджати до Угорщини з туристичною метою не можна. З цього приводу дипломатичне відомство інформує та консультує українців. Щодо транзиту, то тут угорська сторона переглянула свої обмеження — якщо в автобусі в когось з пасажирів документи не відповідають вимогам, то їх висаджують і повертають на українську сторону. Правда, якщо на КПП «Лужанка — Берегшурань» для перетину кордону передбачений пішохідний напрямок, то на «Тиса — Загонь» він відсутній. Тому генконсул запропонував відновити автобусні маршрути, які раніше діяли на кордоні й забирали повернутих угорськими службами українців.

Також він зауважив, що нині на угорських переходах працюють поліцейські з Польщі, Німеччини та Австрії, які досить швидко з’ясовують, чи не підроблені документи надають громадяни України. Були випадки, коли довелося повернути цілий автобус через фальшиві документи, часто зустрічалися підроблені довідки про тести на коронавірус.

Під час зустрічі Іван Бережнюк звернувся до поважного гостя з проханням поділитися досвідом угорських колег щодо змін митного законодавства при вступі до ЄС. Як далі зауважив очільник митниці, в своїй науковій діяльності (а 
І. Бережнюк — доктор економічних наук. — Авт.) він присвятив багато часу системі управління за європейськими нормами і стандартами. Як свідчить життєвий досвід, законодавство потрібно не лише знати, а й уміти застосовувати. Йожеф Бугайло готовий посприяти й пообіцяв після зняття обмежувальних протиепідемічних заходів організувати зустріч угорських митників з українськими колегами.

Ужгород.