Зокрема, і в сфері проведення підготовки та проведення виборів у німецький парламент. Дебати про це відбувалися упродовж року на різних рівнях та в усіх політичних силах.

Зрештою днями Бундестаг схвалив надзвичайний механізм на випадок, якщо політичні сили не зможуть провести свої партійні з’їзди для висування кандидатів на парламентських виборах у ФРН у традиційних форматах через пандемію COVID-19, повідомляє агенція dpa. Самі вибори мають відбутися не пізніше 24 жовтня 2021 року.

За даними видання, законодавці розробили нові правила висування кандидатів, оскільки досі ця процедура неодмінно мала здійснюватися лише під час зборів. Нині порядок змінено: главі МВС ФРН Хорсту Зеехоферу делеговано право на підготовку відповідного припису, котрий дозволить змінити існуючу досі практику. Приміром, у разі потреби можливе використання електронних механізмів або виборів поштою. До речі, такий само принцип можливо буде застосовувати за стихійних лих чи інших виняткових і термінових обставин.

Депутати від правлячого блоку Християнсько-демократичної партії і Християнсько-соціального союзу під час дебатів пояснили, що нова система регулювання створена винятково і лише для цілком критичних випадків, яку насправді не хотілося б застосовувати.

Внесення змін у федеральний закон про вибори до Бундестагу під час слухань у парламенті, зазначає dpa, не підтримали Вільна демократична партія, «Союз-90»/«зелені», Ліва партія та «Альтернатива для Німеччини». Ці політичні сили наполягали на тому, щоб залишити без змін першу частину статті 38 Конституції ФРН, де записано, що депутати обираються шляхом «загальних, вільних, рівних і таємних виборів». Бундестаг обирається терміном на чотири роки. Право голосу мають усі повнолітні (від 18 років і старші) громадяни Німеччини незалежно від їхнього майнового стану, освіти та політичних поглядів. У кожного виборця два голоси: перший — за конкретного кандидата, другий — за список партії, котру він підтримує.

Берлін.