Прем'єр-міністр Еді Рама повідомив, що заборона для початку діятиме тиждень, в разі ж необхідності цей режим може бути подовжено.

А всіх порушників нещадно штрафуватимуть. Таку вказівку одержали поліцейські, яким доручено посилити контроль за дотриманням розпорядження уряду. Щоб ніхто не уникнув штрафу, його суму відтепер вноситимуть до рахунків за електрику, які отримують в обов'язковому порядку всі албанці. В разі несплати цих рахунків у певний строк службовці електророзподільних компаній просто вимикають електрику в квартирі. За повторне її підключення споживачам доводиться платити додаткову таксу, при цьому чималу. Тому ніхто без екстраординарних причин не наважується навіть на день порушити встановлений термін, а, отже, змушений буде заплатити й штраф. Адже раніше було достатньо «умільців», яким вдавалося уникнути цього адміністративного покарання, назвавши поліцейським адресу, «взяту зі стелі». Тепер усі дані, в тому числі й адреса реєстрації, ретельно перевірятимуться.

Прем'єр-міністр пояснив запровадження таких сурових заходів тим, що коронавірус набирає обертів і за останню добу кількість тих, хто заразився, сягнула 165, а загалом від початку пандемії становить 15 231. Лікарні зараз переповнені, й не вдається врятувати всіх, хто підхопив заразу на вулицях чи в громадських місцях. За останню добу коронавірус забрав життя ще в трьох людей і загальну кількість своїх жертв довів до 416. Нині лікування від COVID-19 проходять понад 5500 осіб, із яких 232 -- госпіталізовано, а 15 перебувають у реанімаційних відділеннях.

Міністерство охорони здоров'я вважає, що повсюдне носіння захисних масок знизить ризик зараження коронавірусом щонайменше на 60%.

У сусідній Північній Македонії також планують запровадити цей захисний захід, якщо показники зараження і смертності не підуть на спад на початку цього тижня.