Воно вийде з порту в Анталії і прямуватиме в безпосередній близькості від грецьких островів Кастелорізо, Ро й Строгілі, що спричиняє нову тривогу в Афін.

З Анкари надійшло пояснення, що дослідницьке судно не входитиме в територіальні води Греції. Туреччина знову заперечує твердження грецької сторони, що острів Kастелорізо, розташований лише за два кілометри від турецького материка, має свій власний континентальний шельф, бо він вулканічного походження. Така ось політика з географією.

Вихід судна з буровими установками в спірну ділянку Середземного моря, за твердженням грецьких ЗМІ, ставить під загрозу продовження переговорів на рівні експертів двох країн, про які домовилися минулого тижня в Братиславі міністри закордонних справ Туреччини та Греції. Вони вважають, що це є викликом і для міністра закордонних справ Німеччини Гайко Мааса, який цього тижня планує прилетіти в Анкару з посередницькою місією, щоб надати нового імпульсу перемовинам між Туреччиною і Грецією.

Зрозуміло, що влада Туреччини не погоджується з такими висновками. Під час переговорів Анкара продовжить обстоювати своє право на ведення розшукових робіт у Середземному та Егейському морях. Туреччина наполягає на тому, що вона не порушує морських кордонів Греції і не становить загрози жодній державі.