«Україна відкидає звинувачення Мінська в недружніх діях. Наша держава традиційно відкрита і дружня для громадян Білорусі. Ще до початку кризи в Білорусі рух між нашими країнами був максимально вільним, а міжлюдські і бізнес-контакти дедалі міцніли… Ми завжди будемо вітати в Україні людей, які поділяють ці цінності і хочуть реалізувати себе в нашій державі», — заявила речниця МЗС України Катерини Зеленко, коментуючи причини виклику посла України в Білорусі Ігоря Кизима до МЗС цієї країни.

Ігоря Кизима викликали до МЗС після того, як Президент Володимир Зеленський підписав Указ «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, які є громадянами Республіки Білорусь». У ноті, врученій послу, цей факт названо «недружнім, відкрито дискримінаційним кроком з боку України».

«Перераховані в ноті посилання про нібито порушення Україною окремих базових двосторонніх міждержавних та міжурядових угод важко піддаються логіці. Адже указ був прийнятий у зв’язку зі зверненнями тих самих білоруських фахівців, якими було висловлено бажання працювати в Україні, і їхнім проханнями створити для цього більш прийнятні умови їх перебування», — написав Ігор Кизим у Фейсбуці. «Як мені здається, це скоріше акт допомоги тим людям, яким зараз нелегко в Білорусі», — зауважив дипломат.

Тим часом у Мінську заявили, що залишають за собою право на застосування заходів у відповідь.