Після розмови з посередником ЄС президент Косово заявив, що ЄС вже час поставити питання руба про взаємне визнання і внести таке формулювання до першого пункту можливого майбутнього договору із Сербією.

«Я вірю, що взаємне визнання, з урахуванням певних стандартів, зможе забезпечити стабільність у регіоні й добросусідство між нашими двома країнами, які будуть гарантами європейського майбутнього Косово й Сербії», - цитують слова Хашима Тачі сербські ЗМІ. І нагадують, що косовська сторона не виконує взятих на себе зобов'язань зі створення Асоціації сербських муніципалітетів, а без цього жодного просування у переговорах не варто очікувати. А політична організація косовських сербів «Сербський список» заявила, що готова відкликати своїх представників із уряду Косово, якщо влада не приступить до створення асоціації і не надасть їй виконавчих повноважень.

Однак проти останнього виступають не тільки президент і прем'єр Косово, а й голова парламенту Вьоса Османі. Про це вона прямо заявила Мирославу Лайчаку, додавши, що будь-яка угода Косово із Сербією залишиться на папері без ратифікації депутатами парламенту. На її думку, створення Асоціації сербських муніципалітетів з виконавчими функціями порушує конституційну систему Косово й унітарний характер країни, тому не може бути предметом переговорів.

Незважаючи на певні розбіжності з косовськими політиками, Мирослав Лайчак на своїй сторінці у Твіттері позитивно оцінив результати візиту до Косово.