Фото із сайту DW.

Її розробляють Оксфордський університет і фармацевтична компанія AstraZeneca. Про це йдеться у статті, опублікованій учора в The Times.

Російська кампанія дезінформації спрямована на підрив довіри і поширення страху щодо оксфордської вакцини. Зокрема, в російській програмі «Вести. Новости» показали картинки, на яких розробку британських вчених подано як «мавпячу вакцину». В Росії також підготували картинки, меми та відеокліпи, що зображують британську вакцину як небезпечну. Тепер посередники намагаються «поширити» зображення в соціальних мережах по всьому світу, зауважують автори розслідування.

Головна тема поширюваних картинок — вакцина, мільйони доз якої вироблятиме фармацевтичний гігант AstraZeneca, «може перетворити людей на мавп, оскільки вона використовує вірус шимпанзе як основу». Кампанія націлена на країни, де Росія хоче продати власну розробку Sputnik V, а також на західні країни, пише видання.

Учора міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив, що це дуже серйозна тема, «тому що це намагання зашкодити спробам знайти безпечну вакцину». «Ми знаємо, що Росія має досвід використання дезінформації як інструмента зовнішньої політики», — сказав Домінік Рааб в ефірі BBC.

Днем раніше стало відомо, що Велика Британія слідом за Європейським Союзом запровадила візові санкції та заморозила рахунки відповідальних за отруєння російського опозиціонера Олексія Навального хімічною зброєю «Новічок». «Велика Британія запроваджує санкції, оголошені ЄС, проти шести фізичних і одної юридичної особи, причетних до отруєння і замаху на вбивство Олексія Навального в рамках режиму санкцій ЄС щодо хімічної зброї», — йдеться у повідомленні МЗС країни. «Будь-яке застосування хімічної зброї Росією порушує міжнародне право. Ми сповнені рішучості притягнути винних до відповідальності», — заявив Домінік Рааб.

Також Британія слідом за ЄС запровадила санкції проти російського бізнесмена Євгена Пригожина у зв’язку з фінансуванням ним діяльності «ПВК Вагнер» в Лівії, інформує «Європейська правда».