Уряд, за словами лідера правлячої партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського, орієнтований «на найчорніший сценарій, і під нього готує систему охорони здоров’я, зосередившись на забезпеченні її дієздатності».

За інформацією міністра охорони здоров’я, його відомство розробляє план створення у кожному з 16 воєводств (відповідник нашої області) країни щонайменше одного польового госпіталю, використовуючи для цього приміщення колишніх лікарень, а також великі концертні, виставкові та спортивні об’єкти. Загалом їх має з’явитися 17 (на 30 тисяч ліжок), бо в Мазовецькому воєводстві таких госпіталів буде два — в столиці Варшаві (один на Національному стадіоні — на 500 ліжок, а другий на території Виставкового центру «Експо ХХІ» — на 1000 ліжок). Сюди, як пояснили у міністерстві внутрішніх справ, що відповідає за регіональну урядову адміністрацію, «в надзвичайних ситуаціях можна буде привозити пацієнтів, котрі вимагатимуть спеціалізованої допомоги, з усієї Польщі».

Тимчасові лікарні буде облаштовано також у виставкових залах «Експо» в Лодзі (Лодзинське воєводство) та в приміщеннях «Міжнародного познанського ярмарку» в Познані (Великопольське воєводство).

З минулої суботи в червоній зоні перебуває 152 повіти (відповідники наших районів), в яких проживає 70 відсотків населення країни, в тому числі 11 (із 16) воєводських центрів, зокрема, Варшава (Мазовецьке воєводство) і Краків (Малопольське воєводство). Обов’язковою стала вимога щодо належного прикривання носа й рота в громадських місцях, невиконання якої відтепер (навесні підхід був ліберальний) безпощадно карається органами правопорядку шляхом накладання штрафів.

Рішення уряду щодо закриття, в рамках нових обмежень, від 17 жовтня залів атлетичної гімнастики, басейнів і аквапарків, викликало обурення фітнес-галузі. Шукаючи виходу із ситуації, як уникнути закриття, для прикладу, власники залів атлетичної гімнастики перетворюють їх на магазини для тестування обладнання, костели чи спортивні клуби.

Коли верстався номер, у польському Сеймі тривало засідання, на порядку денному якого був пакет поправок до низки законів, спрямованих на протидію COVID-19. Зокрема, пропонується узаконити вимогу щодо носіння масок (з огляду на приклади судових рішень про незаконність накладання штрафів за їх відсутність на підставі розпоряджень уряду) та підняти розмір штрафів за її недотримання. Нагадаємо, нині поліцейські можуть накладати штраф у розмірі 500 злотих (3,5 тис. грн), натомість санітарно-епідеміологічна служба — від 5 до 30 тисяч злотих (35—210 тис. грн).

Опозиція жорстко критикує уряд за бездіяльність у травні—вересні, коли відступила перша хвиля коронавірусу, та твердить, що ці заходи мали реалізувати, не чекаючи на «атаку другої хвилі», про яку спеціалісти попереджали ще навесні.

Тим часом станом на ранок 21 жовтня загальна кількість заражених у Польщі побила новий добовий рекорд і сягнула 10 040 осіб; загальна кількість заражених у країні від початку пандемії —202 579, померли — 3 851, одужали — 98 884.