Воно й цілком зрозуміло — коронавірус не оминув країну. Але і його не злякалися іноземні гості з понад 60 країн.

Найбільше відпочивальників на морські курорти Чорногорії приїхали із сусідньої Боснії і Герцеговини — 11 200 тисяч, що становить майже третину від загальної кількості гостей з-за кордону. За ними Сербія, яка не має виходу до морів, — 6200. Найцікавіше, що Україна замикає цю трійку, з нашої країни на Адріатичне узбережжя приїхало 5 100 відпочивальників. Далі сусіднє Косово — 2 600 осіб, а потім Білорусія — 2000 та Росія — 1100.

Але вони не могли врятувати минулий туристичний сезон. Влада країни, можливо, вперше почала розбиратися, чому до скарбниці надійшло менше доходів навіть від такої кількості зареєстрованих на КПП туристів. Спеціальний підрозділ, який займається моніторингом туристичних потоків, з’ясував, що майже третину господарів квартир, які здають їх гостям, не зареєстровано в податкових службах. Зрозуміло, що й податки вони не платять. Тому третина можливих надходжень до скарбниці осідає в їхніх кишенях, а власники приватних квартир, по суті, працюють у «сірій зоні». Стало зрозуміло, що в країні від 25 до 30 відсотків індивідуального житла для туристів ніде не зареєстровано. Комунальні служби виправдовуються тим, що їм дуже складно отримувати інформацію про таких власників квартир. Податкові служби також не мають цих даних, тому не можуть стягнути з орендарів належні в такому випадку податки.

Недарма у відомствах, що працюють у галузі туризму, б’ють на сполох. Адже здавання приватних квартир і дач в оренду туристам стає дедалі поширенішим у країні. Й ця тенденція обіцяє не тільки зберегтися, а й наростатиме. Тому бізнес власників готелів, які справно платять податки державі, може опинитися під серйозною загрозою. Зараз квартиру під найм можна без проблем знайти в Інтернеті, й проживання у приватному секторі коштуватиме гостям значно дешевше, ніж у готелі, а умови будуть не гірші, ніж навіть у п’ятизірковому.

Ось чому комунальні й податкові служби постараються в зимові та весняні місяці відшукати всіх, хто заробляє на здаванні квартир туристам, і поставити їх на облік. Зробити це не так вже й важко — необхідно лише постійно моніторити Інтернет і читати оголошення, розклеєні на стовпах і деревах.