Підготовка до виборів розпочалася одразу, повідомляє киргизьке агентство 24.kg.

Нинішньому складу парламенту запропонували внести зміни в окремі законодавчі акти і знизити прохідний поріг до вищого законодавчого органу до трьох відсотків, а суму виборчої застави — до одного мільйона сомів (приблизно 347 тисяч гривень), щоб створити оптимальні умови для партій, які хочуть взяти участь у виборах. Окрім того, певних змін зазнають правила реєстрації. Учора законопроект розглянув парламент і схвалив у першому читанні.

Член ЦВК Гульнара Джурабаєва повідомила, що реєстрація партій, які хочуть брати участь у виборах, почнеться вже 22 жовтня. За її словами, оскільки вони повторні, то всі терміни скорочуються на третину.

Нагадаємо, що Киргизстан опинився в політичній кризі після парламентських виборів, які відбулися 4 жовтня. Країною прокотилася хвиля потужних протестів людей, не задоволених ходом і результатами виборчих перегонів. Протести не припинилися навіть після того, як президент Сооронбай Жеенбеков оголосив про проведення повторних виборів. Врешті минулого тижня президент пішов у відставку.

Сьогодні, коли гостро постало питання легітимності влади в країні, єдиним виходом із ситуації залишаються чесні й відкриті парламентські вибори, вважають місцеві аналітики.