Унікальний храм Святого Михаїла Архангела збудований в другій половині XVII століття, а в 1929 році перевезений до Праги з тодішньої Підкарпатської Русі (нинішнє Закарпаття входило до складу першої Чехословацької Республіки протягом 1919—1939 років). Там храм радував око в Етнографічному музеї.

Пожежа спершу спалахнула в нижній частині, а потім охопила всю споруду. Її ліквідовували шість пожежних команд. Однак у підсумку церква згоріла практично дотла. «Ми дістали з церкви кілька балонів з пропан-бутаном під тиском, які охолодили», — заявив Мартін Кавка, представник пожежної команди. За його словами, полум’я завдало великої шкоди, однак ніхто не постраждав. На місце події прибули слідчі, аби з’ясувати причини займання. Зазначається також, що складний рельєф території, на якій розташована церква, не дозволив пожежникам якнайшвидше прибути на місце.

Згодом посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс у Твіттері повідомив, що в Празі вирішили відновити церкву Святого Михаїла, І, за оприлюдненою інформацією речника магістрату Праги Віта Гофмана, вже 29 жовтня оголошено публічний збір пожертв.

Варто додати, що цю церкву було споруджено в бойківському стилі з елементами народного бароко. Її довжина сягала близько 14, а ширина — 8 метрів, висота вежі — майже 17 метрів. Покрівлі були покриті дерев’яним ґонтом.
З 2008 року церква перебувала у користуванні Православної церкви Чеських земель і Словаччини.

Безумовно, на Закарпатті ще є майстри, котрі вміють будувати храми тим дідівським методом. Тож, сподіватимемося, що храм буде відновлено.

Ужгород.

Фото з доступних джерел.