На знімку: У цій гімнастерці Олександр Немченко грав у фільмі «В бій ідуть тільки «старики».

Сумну новину повідомили на сайті Вінницького обласного музично-драматичного театру імені Садовського.

12 листопада ц. р. Немченку виповнилося б 67. Нинішнього літа друзі та шанувальники його таланту збирали кошти на лікування. Він хворів на важку форму діабету. Його серце зупинилося 2 листопада.

Прощалися з померлим 3 листопада у центрі ритуальних послуг «Реквієм».

Наступного дня актора поховали на його малій батьківщині у місті Рівному. Саме там він народився у театральній родині.

Коли Олександру виповнилося 10 років, батьки переїхали до Вінниці, де отримали роботу у музично-драматичному театрі. Пізніше цьому колективу присвятив 12 років сам Олександр. На сцені Вінницького театру зіграв 122 ролі.
На другому курсі Київського театрального інституту імені Карпенка-Карого Немченко виконав роль барабанщика «співаючої ескадрильї» у фільмі «В бій ідуть тільки «старики». Картину, створену режисером Леонідом Биковим на кіностудії імені Довженка, з успіхом демонстрували на екранах кінотеатрів колишнього Союзу. Нею захоплюються дотепер.

Під час однієї із зустрічей автора цих рядків з актором Немченко розповідав, що у їхньої групи був задум зняти продовження стрічки. Навіть сценарій написали і пісню створили, вона мала звучати лейтмотивом, як «Смуглянка» у фільмі. Картину назвали «У бій знову йдуть «старики».

Змінилися події у країні, і меценат передумав фінансувати зйомки.

— Усе в житті взаємопов’язано, — казав Немченко. — Було б більше театрів, не гриміли б гармати. Якби люди пам’ятали страхіття минулої війни, не було б війни нинішньої.

Через агресію на Донбасі Немченко відмовлявся від усіх запрошень з Москви до участі у заходах на честь свята Перемоги над гітлерівцями. Припинив спілкування з російськими акторами.

— Агресор на танках роз’їжджає по Донбасу, топче землю, де поховані мої предки, а я буду їхати до них! Як вони собі це уявляють? — висловлював своє невдоволення Олександр Немченко. — Мало того, вони дотепер вважають Бикова росіянином. Коли нагадуєш їм, що Льоня народився і виріс в Україні, а фільм знімали на кіностудії у Києві, не вірять. Перепитують, хіба не в Москві?

Висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям, колегам талановитого актора, чуйної і надзвичайно скромної людини, якою був Олександр Немченко.

Фото автора.