За вихідні, що минули, з перемогою його привітали багато іноземних лідерів, у тому числі й глава Української держави Володимир Зеленський. «Вітаємо Джо Байдена і Камалу Харріс (яка стане віце-президенткою. — Ред.). Україна з оптимізмом дивиться в майбутнє стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами. Україна і США завжди співпрацювали в сфері безпеки, торгівлі, інвестицій, демократії, боротьби з корупцією. Наша дружба стає тільки міцнішою!» — написав Президент України у Твіттері.

До речі, Джо Байден добре обізнаний в реаліях української політики — з 2009 року він побував у нас шість разів.

З перемогою на виборах Джо Байдена також привітали більшість світових лідерів, серед яких і канцлерка Німеччини Анґела Меркель. «США та Німеччина як частина ЄС повинні стояти разом, щоб подолати великі виклики сьогодення», — заявила вона в Берліні.

Між тим обраного в США президента на момент верстки номера ще не поздоровили лідери Росії, Туреччини та Китаю. У Кремлі, зокрема, пояснюють це тим, що «чекають на офіційні результати виборів у США».

Як відомо, чинний президент США Дональд Трамп не визнає результати виборів, котрі відбулись 3 листопада, і погрожує судовими позовами через «фальсифікації», доказів яких ані він, ані його штаб поки що не навели.

У світі переважно позитивно сприйняли перемогу Джо Байдена. Зокрема, експерт «Дойче велле» характеризує її так: «Це є гарною новиною для світу, який вірить у багатосторонні договори та якому бракувало надійних Сполучених Штатів Америки. Для людей, які вірять у доцільність НАТО та Паризької кліматичної угоди. Для підприємців, які потребують надійних правил для свого бізнесу. І для кожного, хто, як і раніше, переконаний у тому, що трансатлантичні відносини є важливими для єдності і сили західної демократії».

Тим часом обраний президент США Джо Байден уже анонсував значні зміни в підході Білого дому щодо пандемії, які включатимуть обов’язкове носіння масок. Про це повідомляє «Європейська правда». А саме, Джо Байден хоче, щоб правила, які вимагають носіння масок, діяли по всій країні. На його думку, це допомогло б урятувати тисячі життів. Байден вимагатиме, щоб губернатори та місцеві органи влади зробили масковий режим обов’язковим.

Команда Байдена заявила, що забезпечить всім американцям доступ до регулярного та безоплатного тестування і надасть «чіткі, послідовні, засновані на доказах рекомендації» щодо поведінки під час пандемії. Також обраний президент анонсував вирішення проблем із засобами індивідуального захисту для медичних працівників.

Джо Байден оголосив й про плани перезавантажити уражену вірусом економіку США, через яку мільйони людей стали безробітними. Він хоче здійснити це шляхом стимулювання виробництва, інвестицій в інфраструктуру, підвищення доступності догляду за дітьми та скорочення розриву в рівні добробуту між різними етнічними групами.

Нагадаємо, церемонія інавгурації новообраного президента має відбутися 20 січня.

Фото зі сторінки Д. Байдена у Твіттері.