Конфлікт між суспільством та очолюваною Е. Моралесом владою розгорівся 20 жовтня 2019-го, коли в Болівії відбулися президентські вибори. Як інформує Бі-Бі-Сі, підрахунок голосів тривав досить швидко і досяг позначки у 83 відсотки порахованих бюлетенів, коли раптом зупинився. На той момент вважалося, що країну чекає другий тур виборів, у якому змагатимуться Ево Моралес та лідер ліберальної опозиції, екс-президент Карлос Меса.

Наступного дня підрахунок голосів відновився вже з позначки 95 відсотків порахованих бюлетенів, і стало зрозумілим, що другого туру не буде — Ево Моралес отримав 47 відсотків голосів, випередивши Карлоса Месу на понад 10 відсотків. Такого відриву було достатньо, щоб оголосити переможця.

Після цього прихильники Карлоса Меси виступили з масовими протестами. На початку листопада 2019-го вони сягнули такого розмаху, що на бік протестувальників перейшли поліція та армія.

Ево Моралес, а також його соратник й віце-президент Альваро Гарсія Лінера (на знімку праворуч) були змушені піти у відставку й виїхали до сусідньої Аргентини.

Причиною протестів були здебільшого складна економічна ситуація, міжетнічні конфлікти та спроби Ево Моралеса підпорядкувати собі ключові гілки влади в країні.

Після втечі президента були призначені нові вибори, які відбулися у жовтні 2020 року. На них переміг колишній міністр економіки, прибічник Е. Моралеса Луїс Арсе, що дозволило екс-президенту повернутися на батьківщину. Експерти побоюються, що Ево Моралес може скористатися впливом на новообраного президента й формувати політику.

Утім, як буде насправді — покаже час.

Фото зі сторінки в Твіттері міністра внутрішніх справ Аргентини Едуардо де Педро.