Напередодні святкування 102-ї річниці відновлення незалежності Польщі в місті Скерневиці постав пам’ятник, який фактично є вираженням вдячності поляків союзникам, які допомогли їм відстояти суверенітет ІІ Речі Посполитої (1918—1939 рр.) у часи найбільшої небезпеки для новопосталої держави — більшовицької навали 1920 року.

Монумент під назвою «Перед Варшавською битвою 1920-2020» урочисто відкрили 9 листопада на Вокзальній площі міста, навпроти залізничного вокзалу (на знімку). Скульптурна композиція представляє маршала і начальника (така історична назва посади. — Ред.) тодішньої Польської держави Юзефа Пілсудського, головного отамана Українського війська та голови Директорії Симона Петлюри (1919—1921 рр.), прем’єр-міністра Угорщини Пала Телекі та Шарля де Голля.

З ідеєю зведення пам’ятника виступили члени Товариства «Скерневиці 1919-1920 — громадянська ініціатива будівництва пам’ятника «Перед Варшавською битвою 1920». Натомість його реалізація стала можлива завдяки підтримці

Міністерства культури і національної спадщини, Офісу програми «Незалежна» та міста Скерневиці. Автор скульптурної композиції — професор Краківської академії мистецтв Кароль Бадина.

Місце розташування монумента не випадкове, а пов’язане з подією, що сприяла перемозі над більшовиками. На місцевий вокзал у серпні 1920 року прибув перший ешелон з боєприпасами, надісланий угорцями. Цей союзник підтримав поляків мільйонами патронів, снарядів, тисячами гвинтівок та іншим військовим спорядженням. Постать С. Петлюри має нагадувати про понад 20 тисяч українських військовиків, які пліч-о-пліч з поляками чинили опір Червоній армії за підтримки французьких військових радників, зокрема відомого Шарля де Голля, який в липні-серпні 1920 року був на полі бою безпосередньо в одному з польських підрозділів. Головний посил монумента викарбовано чотирма мовами.

Відкриття пам’ятника стало черговим елементом цьогорічного святкування 100-ї річниці «Дива на Віслі» — так в історичній літературі часто називають перемогу над більшовиками у Варшавській битві 1920 року.

«Монумент, який ми відкриваємо в ознаменування 100-річчя Варшавської битви, є пам’ятником міжлюдської, міжнародної солідарності, знак людської солідарності в захисті добра від зла. Це тоді поляки з угорцями, українцями, французами, а також з білорусами, американцями і румунами, котрі теж постачали військові матеріали для захисників Варшави і Польщі, захистили Європу від більшовизму. Тоді ми всі були разом», — наголосив віце-прем’єр-міністр, міністр культури, національної спадщини і спорту Піотр Глінський. Міністр особливо підкреслив роль українсько-польського братерства по зброї: «Були з нами представники Української Народної Республіки. Тоді ми разом боролись за незалежність, а лідером був Симон Петлюра».

Нині контакти між Києвом і Варшавою також носять братерський характер. Це зазначив у своєму привітанні з нагоди Дня незалежності Польщі Президент України, який побажав «братньому польському народу миру та злагоди». В. Зеленський подякував Польщі за підтримку у відстоюванні територіальної цілісності нашої держави й висловив упевненість, що «стратегічне партнерство між Україною і Польщею сприятиме зміцненню миру, стабільності та безпеки у Європі».

Фото Данути МАТЛОХ зі сторінки Міністерства культури і національної спадщини РП у Фейсбуці.