Так, за оперативною оцінкою фахівців, реальний ВВП у III кварталі цього року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 8,5% (з урахуванням сезонного фактора), а порівняно з III кварталом минулого року зменшився на 3,5%.

Що стосується демографічної ситуації, то впродовж січня—вересня цього року кількість населення України зменшилася на 199,1 тис. осіб (у січні—вересні минулого року — на 193,2 тис. осіб) і на 1 жовтня цього року становила 41703,3 тис. осіб.

Звідки така точна цифра загальної кількості населення країни, у Держстаті не зізнаються. Мабуть, за кількістю телефонних номерів порахували. Звідки ще? Адже останній перепис населення України був 2001-го!

Залишається істотним перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених: на 100 померлих — 52 живонароджені, — констатують укладачі дайджесту і переходять до індексу сільськогосподарської продукції.

У січні—жовтні 2020-го обсяг виробництва продукції сільського господарства порівняно з відповідним періодом минулого року знизився на 14,2%.

За категоріями виробників відбулося зниження на 18,1% на підприємствах (за рахунок значного зниження виробництва продукції рослинництва) та на 6,8% в господарствах населення.

А от обсяг обороту роздрібної торгівлі у жовтні цього року збільшився порівняно з вереснем на 4,3%, а за січень—вересень відносно аналогічного періоду минулого року — на 7,6%. Найбільше зростання зафіксовано у Київській (117,2%) та Запорізькій (114,9%) областях.

В Україні тим часом минули другі вихідні періоду дії карантину вихідного дня. Банки відзвітували, як змінився обсяг операцій через POS-термінали під час перших «карантинних» суботи та неділі 14 та 15 листопада.

Він зменшився. Ось яку інформацію оприлюднили банки щодо транзакцій на вихідних. Банк «Південний» повідомив, що кількість операцій через POS-термінали зменшилася на 24,5%, обіг — на понад 55%. У будні дні активність та сума транзакцій не змінилися. З 9 до 15 листопада 76% операцій відбулися у будні.

У «ПриватБанку» теж скаржаться, що 14 листопада порівняно з 6 листопада кількість операцій через термінали впала на 11%. Інформації щодо неділі, 15 листопада, банк не надав. Водночас протягом 9—12 листопада (за кілька днів до початку дії карантину вихідного дня) співвітчизники здійснили на 37% більше операцій, ніж за тиждень перед тим.

За даними «Укрексімбанку», тижневі операції скоротилися на 13% проти позаминулого тижня.

А у «Райффайзен Банку Аваль» 14 листопада обсяг розрахунків через термінали впав на 30,6% проти 7 листопада. 15 листопада впав на 46,9% проти 8 листопада.

В Українському процесинговому центрі (UPC) кажуть, що проти вихідних 7 та 8 листопада через тиждень кількість операцій через термінали загалом скоротилась на 27%, а обіг — на 45%. При цьому у будні кількість операцій зросла на 6%.

Ці дані отримали за результатами операцій за 7,8 мільйона карток 19 банків-клієнтів UPC 14 та 15 листопада.

Додамо, що на 90% скоротились обсяги операцій у торгівлі. Як це позначиться на контактах між імовірними носіями коронавірусної інфекції та розірванні ланцюжків зараження, сподіваємося, покаже час.

Насамкінець інформація про те, що українські банки, за даними Національного банку України (НБУ), в січні—жовтні цього року втратили майже чверть прибутку.

Зазначимо, що за даними НБУ рейтинг за прибутковістю в січні—вересні цього року очолює державний «ПриватБанк», який заробив 21,191 млрд гривень, на другому місці також державний «Ощадбанк» — 4,900 млрд гривень, на третьому — банк з іноземним капіталом «Райффайзен Банк Аваль» — 3,338 млрд гривень.

Підсумовував Віктор БОНДАР.