Про це генсек заявив на брифінгу за підсумками засідання міністрів закордонних справ країн — членів Альянсу, присвяченому безпеці в Чорноморському регіоні, в якому брали участь також глави МЗС України та Грузії.

Єнс Столтенберг (на знімку) не став розкривати деталей засідання, на якому міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто порушив питання обшуків СБУ на Закарпатті. Однак він виключив можливість посередництва НАТО для вирішення спору. «Добре відомо, що між Угорщиною та Україною є двостороння суперечка, і я сподіваюсь, що обидві країни зможуть вирішити цей двосторонній спір», — заявив генсек Альянсу.

Столтенберг відзначив, що, попри суперечку між країнами, Альянс може продовжувати зміцнювати партнерство з Україною, надаючи їй свою підтримку. «Сьогоднішнє засідання якраз це демонструє», — сказав він.

Нагадаємо, 30 листопада СБУ провела обшуки в організаціях угорської громади Закарпаття та в одного з її лідерів, фактично звинувативши їх у підтримці сепаратизму. Будапешт одразу відреагував, заявивши протест МЗС України та викликавши посла України в Угорщині й пригрозивши заблокувати співпрацю України з НАТО. У відповідь у Києві до МЗС викликали посла Угорщини Іштвана Ійдярто. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав угорську сторону уникати кроків та заяв, які не відображають дійсності та створюють деструктивну емоційну напругу в українсько-угорських відносинах.

Водночас на засіданні, на якому, нагадаємо, йшлося передусім про безпеку у Чорноморському регіоні, тимчасово виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус закликав колег по НАТО приділяти більше уваги Україні та Грузії. «Ми взяли на себе тверде зобов’язання допомогти Україні та Грузії на шляху інтеграції до загального євроатлантичного простору», — заявив Л. Лінкявичус, слова якого цитує агентство Delfi. Глава литовського МЗС підкреслив, що це спільна позиція 13 країн — членів Альянсу, зокрема, Литви, Латвії, Словаччини та Чехії.

Варто відзначити, що хоча зустріч відбулася у режимі відеоконференції, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба для участі в ній вирушив до Туреччини з робочим візитом. Це дозволило, зокрема, провести зустріч з міністром закордонних справ Мевлютом Чавушоглу.

Як інформує прес-служба МЗС України, сторони домовилися опрацювати проведення в рамках цього візиту перших політико-безпекових консультацій міністрів закордонних справ і міністрів оборони двох країн за формулою 2+2 («квадрига»).

«Я радий повідомити, що саме мій турецький друг і колега Мевлют Чавушоглу стане почесним гостем конференції українських послів, яка відбуватиметься в онлайн-режимі наприкінці цього року», — додав глава МЗС України. 

Він висловив вдячність турецькій стороні за незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

Під час робочого візиту до Турецької Республіки Дмитро Кулеба також зустрівся з кримськотатарською громадою. Міністр повідомив про плани спільної роботи України, Туреччини та кримськотатарської громади над поширенням у світі знань про кримськотатарську культуру та її нерозривний зв’язок із українською культурою.

Дмитро Кулеба також провів зустріч з українською громадою у Туреччині, зокрема з активістами, які за сприяння нашого посольства активно розвивають українську суботню школу.

Фото зі сторінки в Твіттері прес-секретаря генерального секретаря НАТО Оани ЛУНГЕСКУ.