Власне, йдеться про мораторій на будь-яке підвищення орендної плати за житло. Він визначає її розмір для будинків і квартир, споруджених до 2014 року без участі держави, тобто якщо йдеться не про соціальне житло чи гуртожитки.

«Голос України» вже розповідав про проблему браку житла, котре надається в оренду в Берліні, а відтак і про його дорожнечу. Уряд намагається вирішити питання. Але в «оригінальний» спосіб, перекинувши його розв’язання на… власників нерухомості, обмеживши орендну плату. Всупереч законам вільного ринку, зробивши крайніми тих, хто житло будував чи придбав — попри їхні протести.

Обмеження було ухвалено тимчасово, але днями прийнято закон, котрий продовжив їх ще на п’ять років, установивши межу орендної плати. В багатьох випадках вона заморожується або навіть істотно зменшується. Це стосується приблизно 1,5 млн квартир, котрі належать приватним особам чи компаніям, що становить майже 90% усього житла в столиці ФРН, котре орендується.

У Берліні й досі існувала таблиця, так званий Mietspiegel (дзеркало оренди), з приписами щодо максимальної вартості оренди за квадратний метр у різних районах міста. Проте були й варіанти, як їх обійти.

Тепер новий закон буквально заморожує орендну плату на рівні 2019-го на найближчі п’ять років. Упродовж цього часу орендодавці не мають права встановлювати надмірну чи підвищену квартплату, якщо вона більш ніж на 20 відсотків перевищує верхню межу, встановлену законом.

А щоб орендатор міг підрахувати, яку суму він, можливо, переплатив, Сенат Берліна створив спеціальний калькулятор. Наймач житла вносить у нього інформацію про будинок: адресу, рік будівництва, житлову площу квартири і місячну плату. Після короткого розрахунку калькулятор видає верхню можливу межу вартості оренди.

Але якщо власник квартири не захоче знижувати плату чи перевищить фіксовану законом, то вона може бути зменшена примусово, а орендодавця притягнуть до суду за статтями адміністративного порушення зі стягненням штрафу до 500 тис. євро за квартиру.

Новий закон миттєво прокоментував президент німецької асоціації орендодавців Haus und Grund Кай Варнеке. «Сьогодні поганий день як для підприємців, так і для орендарів у Берліні, — зазначив він. — Адже кількість квартир під оренду через цей закон стрімко зменшується. Поки він існуватиме, власники берлінських квартир не інвестуватимуть у ремонт будинків і приміщень, бо в цьому не бачитимуть більше сенсу. Так само і власники квартир не захочуть здавати їх в оренду, вважаючи за краще тримати порожніми».

Принаймні до рішення Конституційного суду ФРН, куди вже надійшли численні скарги на цей закон. Наступного року Конституційний суд має ухвалити рішення про відповідність його законодавчим нормам. У такому разі деяким орендаторам доведеться повернути недосплачену різницю у квартплаті.

Водночас президент асоціації орендодавців Кай Варнеке вважає, що «держава повинна заохочувати всіх, хто бажає надавати житло в оренду, а не створювати ситуації невизначеності».

Берлін.