Чимало політиків і громадських організацій наполягали на їх перенесенні, бо країну паралізував коронавірус. Однак уряд, який підтримав і президент, вирішив: виборам бути. Але до виборчих урн цілком очікувано прийшло трохи більше третини громадян, які мають право на голос. 33% — це найнижча явка за останні роки.

У понеділок телеканал Digi 24 повідомив, посилаючись на ЦВК, що після обробки 95% бюлетенів лідирує Соціал-демократична партія Румунії. За неї віддали голоси 29,8% виборців, а правляча Націонал-ліберальна партія набирає лише 25,11%. Третє місце впевнено займає коаліція Румунського союзу порятунку та Партії свободи, єдності й солідарності, яка отримала 14,5% голосів. Крім них, п’ятивідсотковий виборчий поріг можуть подолати Альянс за єдність румунів і Демократичний союз угорців у Румунії, які, за попередніми даними, на ранок понеділка мали відповідно 8,7% і 6%.

Такі результати виявилися повною несподіванкою для прем’єр-міністра і лідера Націонал-ліберальної партії Людовіка Орбана. У неділю, одразу після закінчення виборів, він заявив, що згідно з екзитполом, проведеним агентством Insomar, його партія одержує 32% голосів. І хоча інше агентство — Curs-Avantgarde — повідомило, що за їх опитуваннями лідирують соціал-демократи з 30,5% проти 29% у лібералів, Людовік Орбан висловив упевненість: його партія переможе! Оптимізм ґрунтувався на тому, що в екзит-полах не враховувалася думка виборців, які живуть за кордоном. А таких понад 200 тисяч, і майже всі вони є прихильниками націонал-лібералів. Під час опитувань не враховувалася і думка людей, які голосували в проміжку між 19.30 і 21.00.

Румунські політологи вже прикидають, які коаліції може бути створено в парламенті в разі перемоги соціал-демократів або націонал-лібералів. З першими можуть піти на союз депутати від Демократичного союзу угорців у Румунії, а ось лідери коаліції Румунського союзу порятунку і Партії свободи, єдності й солідарності ще до виборів заявляли, що їм не по дорозі із соціалістами і їхніми методами керування країною. Тому цю політичну силу відносять до потенційних коаліційних партнерів проєвропейської Націонал-ліберальної партії.