Про це повідомило інформаційне агентство Mediafax. 

«Я вирішив сьогодні подати у відставку», -- цитує заяву Орбана агентство. У цій заяві не вказується причина, але вона й так усім зрозуміла: його партія поступається першим місцем на виборах до сенату і палати депутатів Соціал-демократичній партії (СДП). 

Агентство Mediafax поінформувало, що після підрахунку 96,43 відсотка бюлетенів на виборах до нижньої палати парламенту СДП отримала 29,69 відсотка голосів виборців, НЛП -- 25,18; а до верхньої палати (сенату) СДП -- 30,13 відсотка, а НЛП -- 25,58. Жодна з них не набрала необхідної кількості голосів для формування правлячої більшості в парламенті. 
Президент Румунії повинен буде вручити мандат на формування нового уряду соціалістам, а якщо вони не зможуть увійти в коаліцію з іншими політичними силами, які пройшли до парламенту, то мандат перейде до лідера Націонал-ліберальної партії. На союз із ним готова коаліція Румунського союзу порятунку та Партії свободи, єдності й солідарності, яка вийшла на третє місце на виборах. Але Орбан вважає, що він не має у цей момент триматися за крісло прем'єра, щоб не давати соціалістам приводу для непотрібних підозр і докорів. 

А поки що президент Румунії Клаус Йоханніс тимчасово виконуючим обов'язки прем'єр-міністра призначив Ніколає Чука, який до цього займав посаду міністра оборони. Газета «Адеверул» зазначає, що формування нового уряду буде важким завданням для президента, бо «країна перебуває в критичній ситуації -- її переслідує криза в охороні здоров'я і економіці, що доповнюється відсутністю бюджету на наступний рік». Видання вважає відставку Орбана помилкою і дорікає йому за те, що у важкий момент він дозволив собі проявити недоречні «гордість і нереалістичні бажання». І підкреслює, що Орбан повинен бути послідовним у своїх рішеннях і також піти у відставку з посади голови Націонал-ліберальної партії. 

Фото: slovoidilo.ua