У цій країні мовами меншин етнічних груп вважаються: чеська, угорська, італійська, русинська, сербська, словацька, українська, словенська, німецька, ромська і істророманська. Як зазначається в доповіді, представленій експертами Ради Європи, всі вони мають різний ступінь поширення та використання, а отже, й захисту від повного зникнення.

Але спільним для всіх є «недостатня кількість годин на тиждень» для вивчення в школах. Зазвичай мови меншин науковці рекомендують викладати в середніх школах за трьома моделями - А, B і C. Це залежить від кількості учнів із родин різних груп меншин. Наприклад, модель С передбачає, що в шкільному розкладі має виділятися п'ять годин на викладання окремих предметів мовою тих чи інших меншин. Але це не завжди виконується. Виділяється не більше ніж по дві години на тиждень, що недостатньо для засвоєння матеріалу.

Тому, як зазначає видання Veсernji list, комітет міністрів Ради Європи у вівторок рекомендував Хорватії більше уваги приділяти питанню вивчення мов меншин у школах, на курсах, а також ширше використовувати їх у державних установах спеціально навченими співробітниками із представників різних меншин.

Фото: slovoidilo.ua