Карантинні правила, запроваджені в Німеччині в зв’язку з пандемією коронавірусу загалом і на час різдвяних свят, зокрема, не додали громадянам святкового настрою.

І справді: різдвяні ярмарки та вечірки скасовано, ба, обмежена навіть кількість родичів за столом у Святвечір! А коли почалося обговорення теми про заборону феєрверків на Новий рік, то навіть оптимісти скисли.

Відмовитися від продажу та використання піротехніки, що означає і від феєрверків, минулого тижня запропонував Сенат Берліна. Політики ухвалили стосовно цього резолюцію, котру підтримали й інші федеральні землі. Щоправда, здебільшого ті, в яких провладну більшість представляє одна з правлячих партій — Християнсько-соціальний союз.

Таке рішення пов’язане з профілактикою коронавірусу і покликане знизити ризик зараження. За логікою Сенату, якщо люди не запускають салют, то це означає, що вони не збираються у натовпи, не вживають багато алкоголю і дотримуються соціальної дистанції.

Проти цієї ідеї негайно висловилися представники Німецької асоціації піротехнічної промисловості (VPI). На їхню думку, приватні феєрверки в компанії близьких людей чи родичів не загрожують інфікуванням. Водночас можлива заборона на продаж піротехніки може негативно відобразитися на становищі галузі та компаній, котрі торгують таким товаром. Відповідно, фірми матимуть потребу в додатковій державній підтримці. А чи потрібне владі таке навантаження?

Зрештою було знайдене компромісне рішення: заборона стосуватиметься лише громадських місць і багатолюдних вулиць. А ось запустити салют приватно й у невеликій компанії — цілком можливо.

«Цього року не плановано масштабних міських гулянь чи організованих фаєр-шоу, проте немає причин для ухвалення подальших жорсткіших законів про приватне використання феєрверків», — ідеться у заяві Німецької асоціації піротехнічної промисловості.

Водночас професійна група закликає людей, котрі організовують такі розваги, бути відповідальними. А саме: запускати феєрверки невеликими групами, дотримуватися правил безпеки, перелічених в інструкції з експлуатації, купувати лише сертифіковану піротехніку в надійних магазинах.

Крім того, місце запуску має бути розташоване не в безпосередній близькості від житлових будинків, якомога далі від лікарень, лісів, місць розмноження тварин і притулків для них, зоопарків тощо. Милуватися феєрверками експерти радять з безпечної відстані.

Тож німці цього року не залишаться зовсім без новорічних салютів. Але запускати їх можна буде не всім і не всюди. Відповідно до домовленостей уряду та VPI заборона щодо феєрверків не матиме спільного характеру.

Берлін.