Євросоюз закликав Україну розв’язати ситуацію, що виникла внаслідок резонансного рішення Конституційного Суду, стосовно відновлення кримінальної відповідальності за неправдиві свідчення посадовців у деклараціях.

Про це йдеться у комюніке Євросоюзу, оприлюдненому за підсумками онлайн-зустрічі високого представника ЄС — віце-президента Єврокомісії Жозепа Борреля та єврокомісара з питань сусідства і розширення Олівера Варгеї з прем’єром Денисом Шмигалем та віце-прем’єркою з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

«Нагадавши про необхідність вирішувати питання, пов’язані з нещодавніми рішеннями Конституційного Суду України, високий представник ЄС наголосив на важливості відновлення кримінальної відповідальності за неправдиві декларації. Він зазначив, що недавно ухвалений закон стосовно декларування хоча і є кроком у правильному напрямку в реагуванні на рішення КС від 27 жовтня, проте містить деякі недоліки та не створює необхідного ефекту для стримування і запобігання корупції», — йдеться у комюніке.

Водночас на Урядовому порталі наводиться позиція українських посадовців з цього приводу. Так, прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив у зацікавленості поглибити реформи і наголосив: «Ми продовжуємо проводити системні реформи та глибокі перетворення. Європейська інтеграція є основою програми дій уряду, а виконання Угоди про асоціацію — є нашою дорожньою картою реформ».

Прем’єр-міністр висловив сподівання, що під час 7-го засідання Ради асоціації буде обговорено пріоритетні напрямки взаємодії та сфери спільного інтересу для виконання Угоди про асоціацію та досягнення її цілей.