Офіційна причина — не допустити поширення коронавірусу, передає «Радіо Свобода».

У постанові білоруського уряду мовиться, що виїзд можуть дозволити у виняткових випадках. Заборона не поширюється на осіб з дипломатичними і службовими паспортами, членів офіційних делегацій, водіїв міжнародних автомобільних перевезень, екіпажів літаків, суден і поїздів, людей, які їдуть у відрядження, та деяких інших категорій. Білоруси зможуть виїхати з країни у випадку тяжкої хвороби або смерті близького родича, на лікування, при пред’явленні документів, що підтверджують мету поїздки, для навчання в закордонних вишах.

До речі, українці, які лікуються в Білорусі, за інформацією українського МЗС, зможуть безперешкодно в’їжджати до цієї країни. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував, що в українських громадян, які мають відповідні документи від білоруських медичних закладів, не повинно бути проблем із перетином кордону: «Це стосується не лише критично важливих операцій, але й поїздок з метою медичного обстеження», — додав міністр.

Водночас Олександр Лукашенко доручив не пускати в країну тих громадян, які раніше залишили Білорусь. Лукашенко повідомив, що у в’їзді відмовлятимуть не тільки «людям з чужим паспортом», а й тим «розумним білорусам, які виїхали за межі країни в цей непростий час». За останні місяці сотні громадян Білорусі виїхали в сусідні країни в пошуках політичного притулку. Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія і Україна заявили про готовність приймати білоруських громадян в спрощеному порядку.