«Комісія розпочинає додаткові заходи у зв’язку з провадженням у справі про порушення зобов’язань країни-члена з метою захисту незалежності польських суддів. Комісія прийняла рішення скерувати до Польщі додаткову вимогу щодо усунення порушення у зв’язку з подальшим функціонуванням Дисциплінарної палати Верховного Суду (ДП ВС)», — підкреслюється у комюніке ЄК.

Звичайною мовою це означає, що ЄК відправила до Варшави чергового листа, в якому стверджує, що «Польща порушує право ЄС, дозволяючи ДП ВС, незалежність і безсторонність якої не є гарантованими, надалі ухвалювати рішення у справах, що мають безпосередній вплив на суддів». Це стосується питань позбавлення недоторканності з метою притягнення судді до кримінальної відповідальності або затримання, а також питань із сфери права праці та соціального забезпечення суддів Верховного Суду чи відправлення судді Верховного суду у відставку.

У комюніке ЄК наголошується, що «цією вимогою додається нове звинувачення до провадження у справі про порушення зобов’язань країни-члена, яке було розпочате стосовно Польщі 29 квітня 2020 року у зв’язку із законодавчими змінами у сфері судочинства».

Нині реалізуються дві процедури щодо Польщі про порушення права.

Одна — пов’язана з дисциплінарним режимом, тобто Дисциплінарною палатою Верховного суду. Її, за поданням Єврокомісії, розглядає Європейський суд правосуддя, який уже ухвалив рішення у рамках «тимчасових заходів» призупинити діяльність Дисциплінарної палати Верховного суду. Друга — стосується інших змін у системі правосуддя, в тому числі, питань дисциплінарної відповідальності суддів. Саме цю процедуру «доповнила» Єврокомісія.
Позиція офіційної Варшави і нинішнього керівництва Верховного суду Польщі однозначно одностайна: «звернення ЄК до польського уряду не мають характеру загальнообов’язкового права і, виходячи з принципу верховенства права, не можуть формувати методів функціонування ВС». Тобто, як пояснив речник ВС, Варшава не бачить потреби в тому, щоби Дисциплінарна палата призупиняла свою діяльність у постановленні рішень у справах про недоторканність суддів.

Нагадаємо, що нова модель дисциплінарної відповідальності суддів Верховного суду і суддів загальної юрисдикції була запроваджена в Польщі в 2017 р. У рамках цієї реформи й була створена Дисциплінарна палата з відповідними повноваженнями. ЄК критикує польські нововведення, наводячи серед аргументів, зокрема, позбавлення суддів незалежності та те, що нова система дає можливість притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів судів загальної юрисдикції за зміст постановлених ними рішень. Черговий закид ЄК щодо офіційної Варшави стосується обмеження права суддів на звернення до ЄСП згідно з процедурою преюдиціальних запитів, за що їм також загрожує дисциплінарне провадження.