У рекомендованих змінах Венеційська комісія, зокрема, радить зобов’язати КС надавати обґрунтування щодо кожного положення законодавства, яке він оголошує неконституційним. А парламенту — чіткіше окреслити свій намір звузити обсяг рішення КС до саме тих питань, які вносяться на розгляд суду. Дисциплінарна процедура щодо суддів має регулюватися законом про КС, але деталі слід прописувати в порядку процедури. Можливість повторно повертати на розгляд справи КС має бути передбачена тільки у випадках, коли виявлено, що суддя у зв’язку з цим рішенням вчинив кримінальне порушення (наприклад, хабар), повідомляє «Європейська правда». Також Венеціанська комісія радить встановити більш чітке визначення конфлікту інтересів, виокремлюючи, наприклад, фінансовий, особливо якщо це пов’язано з увагою до суддів з боку НАЗК або розслідуванням НАБУ. Окрім того, рекомендовано створити орган, що здійснюватиме перевірку кандидатів на посаду судді КС — за участі міжнародних представників, у тому числі, з міжнародними експертами з прав людини та представниками громадянського суспільства, щоб гарантувати належні моральні та професійні якості суддів. 

Рекомендується впровадити норму, що якщо сенат КС вважатиме якесь положення неконституційним, він у разі запиту від Президента або Верховної Ради повинен буде звернутися по підтвердження у Велику палату суду.

Також Венеційська комісія рекомендує заповнювати вакантні місця у КС лише після покращення системи призначення, зокрема, створення органу для перевірки кандидатів. Щоб деполітизувати склад КС, суддів за парламентською квотою радять обирати кваліфікованою більшістю, зазначається у висновку.