Зазначається, що це найбільші втрати з моменту оголошення режиму припинення вогню 10 листопада. У повідомленні міститься мало подробиць про загиблих, за винятком того, що вони сталися під час «антитерористичної операції» поблизу Гадруту, південного району гірського анклаву.

Міністерство закордонних справ Вірменії у відповідь звинуватило Азербайджан у «грубих порушеннях» припинення вогню, але не повідомило жодних подробиць. Днем раніше міністерство оборони Вірменії звинуватило азербайджанські сили в нападі на позиції етнічних вірмен біля Гадруту Армія оборони Карабаху, яка контролювала регіон до перемир’я, повідомила раніше, що троє її бійців були поранені в ході сутичок 11 грудня.

Російські миротворці, які мають стежити за виконанням угоди про припинення вогню, визнали, що були порушення 11 й 12 грудня, але не вказали винних, інформує «Радіо Свобода». Проте, як передає «Інтерфакс», командувач російського миротворчого контингенту генерал-лейтенант Рустам Мурадов запевнив, що ситуація стабілізувалася.

Водночас днями в столиці Азербайджану Баку відбувся військовий парад, яким влада цієї країни відсвяткувала повернення частини Нагірного Карабаху і сусідніх територій країни за результатами шеститижневого конфлікту. Вулицями міста пройшли близько трьох тисяч військових, проїхали танки й інша військова техніка — загалом близько 150 одиниць, над містом пролетіла бойова авіація і безпілотники, а в сусідній Бакинській бухті демонстрували маневри військові кораблі. На параді був присутній і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Турецькі військові теж узяли участь у параді.

Нагадаємо, після укладеного за посередництва Москви 9 листопада перемир’я між Вірменією та Азербайджаном Туреччина підписала з Росією меморандум про створення спільного моніторингового центру, який відстежуватиме дотримання умов припинення вогню. Для реалізації угоди Росія ввела на фактичну лінію розмежування майже дві тисячі військових, які мають статус миротворців. Утім, останні перестрілки в спірному регіоні можуть звести нанівець миро-
творчу дипломатію.