Рішення про це 13 грудня ухвалили канцлер ФРН Ангела Меркель і прем’єр-міністри 16 федеральних земель.

Вони домовились зробити ще жорсткішими обмежувальні заходи, котрі діяли досі. Закриваються школи і дитячі садки, магазини роздрібної торгівлі, котрі реалізують промислові товари. Також забороняється вживання їжі біля підприємств громадського харчування, котрі її реалізовують. Вони працюватимуть лише на доставку і самовивезення замовлень. Тож про ласування глінтвейном, солодощами та іншими традиційними різдвяними наїдками й напоями на вулиці не йдеться узагалі.

— Ми домовилися із регіонами, — заявила Меркель на прес-конференції після засідання з прем’єрами земель, — про обмеження контактів громадян під час різдвяних свят: припускаються зустрічі в сімейному колі не більш як п’яти осіб, котрі представляють домогосподарства, з участю дітей до 14 років. Винятки будуть лише 24—26 грудня, але не для зустрічі Нового року 31 грудня. Влада також закликає і просить громадян відмовитися від запуску феєрверків.
Дозволено працювати продовольчим магазинам, аптекам, бензоколонкам, банкам, ощадним касам і поштовим відділенням. Можливо буде відвідувати храми, але лише за умови дотримання соціальної дистанції і маскового режиму. А ось спів у храмі не припускається. Та й на великі богослужіння можливо буде потрапити лише за попереднім записом.

Також під час локдауну громадянам рекомендовано відмовитися від поїздок в інші регіони Німеччини та за кордон, за винятком випадків, коли це конче необхідно.

Ангела Меркель закликала роботодавців забезпечити працівникам можливість віддаленої роботи. Водночас влада обіцяє економічну підтримку підприємствам, котрі постраждають у результаті запровадження нокдауну: вони можуть розраховувати на отримання вагомішої, ніж досі, допомоги від держави. Максимальна сума такої компенсації зростає із 200 тисяч до 500 тисяч євро. Щоправда, ідеться про підприємства, котрим загрожує банкрутство. Передбачені також виплати в разі втрати товарів від ціни.

Берлін.