Вашингтон — чи не найбільший супротивник конкурентного постачання вуглеводнів до Старого континенту — дедалі частіше жбурляє у бій потужну артилерію: посли США у ФРН щоразу обіцяють незговірливим німцям усі кари небесні, якщо вони не відмовляться від російської труби.

Натомість Німеччина наполягає на своєму: «Північний потік-2» буде добудований, а США не мають права втручатися в економічну незалежність і Європи, і ФРН.

Але й Білий дім у цій війні не має наміру здаватися, вважаючи, що в проекту газопроводу «Північний потік-2» жодного шансу на успіх. Усупереч навіть тому, що рівень його готовності становить 93%. Про це німецькій агенції DPA днями заявив високопоставлений представник американського уряду, котрий не побажав оприлюднити своє ім’я.

Цей чиновник-анонім вважає, що компанія Nord Stream AG «створює галас» навколо будівництва ділянки труби довжиною 2,6 км, тоді, як це «труба, котрою ніколи не транспортуватиметься російський газ». Якби ця компанія могла насправді закінчити проект, то вона це вже давно зробила б, переконаний він.

Є над чим замислитися, особливо якщо врахувати запроваджені проти будівництва санкції США, ухвалені торік, а також факт, що 11 грудня Сенат США схвалив проект військового бюджету на 2021 фінансовий рік (розпочався 1 жовтня), котрий передбачає нові обмеження щодо учасників газового консорціуму (також і проти «Турецького потоку»).

А в жовтні Держдеп США розширив інтерпретацію чинних обмежень, пояснивши, що вони стосуються уже не тільки компаній, котрі прокладають труби, а й тих, що надають послуги проекту та постачають товари. Тому терміни здачі транзиту в експлуатацію, котрий мав бути споруджений ще до кінця минулого року, значно змістилися, а саме будівництво кілька разів призупинялося.

Очікується, що наступна «порція» санкцій США стосуватиметься компаній, які мають доступ до американської фінансової системи і надають страхові та сертифікаційні послуги організаціям, котрі добудовують газопровід.

Водночас чимало експертів вважають, що США занепокоєні тим, що завдяки проекту Росія зможе здійснювати великий вплив на Європу, позбавивши Америку постачання на європейський ринок частки власного скрапленого природного газу.

Та нехай там як, але Росія, усупереч усім зусиллям Вашингтона, продовжує добудовувати цей газопровід. Саме в день ухвалення ще жорсткіших американських санкцій — 11 грудня — оператор «Північного потоку-2» Nord Stream 2 AG повідомив про відновлення робіт на прокладанні газопроводу. Укладку труб на двох паралельних підводних лініях недобудованої ділянки газової магістралі здійснює судно-трубоукладач «Фортуна». Роботи провадяться у винятково економічній зоні ФРН.

Судно має подолати ділянку завдовжки 2,6 км на глибині менш ніж 30 м. Компанія стверджує, що всі будівельні роботи виконуються у повній відповідності з отриманими дозволами.

Влада ФРН погодила укладання трубопроводу у німецьких водах упродовж грудня. Про що повідомило федеральне відомство із судноплавства та гідрографії. Також розглядалася заявка на продовження робіт у січні—квітні 2021 року. Про подальший перебіг будівництва на морській ділянці Nord Stream 2 AG обіцяє повідомляти додатково.

Німеччина у свою чергу шукає способи з допомогою юридичних механізмів захиститися від американських обмежень. Приміром, федеральна земля Мекленбург-Передня Померанія, у яку прямує «Північний потік-2», запропонувала створити захищену державою юридичну особу, котра триматиме активи всередині фонду, що займається захистом довкілля. В офіційній пропозиції уряду землі ідеться про те, що слід діяти терміново для захисту транзиту від американських санкцій.

Тим часом трубоукладачу «Фортуна», швидкість роботи якого становить один кілометр на добу, для добудови «Північного потоку-2» у водах Німеччини достатньо не більше одного тижня. А для повного завершення прокладання обох його ліній, включно з данським відрізком, знадобиться близько трьох місяців — у разі, якщо на ньому працюватиме лише воно саме. Якщо буде задіяне ще одне судно — «Академик Черский», то термін скоротиться наполовину. Чи в змозі їх зупинити США?

Довідка

Спорудження двох ліній газопроводу «Північний потік-2» розпочалося 2018 року. Протяжність цих магістралей становить 1200 км, потужність — 55 млрд куб. м газу на рік.

Берлін.