Таку заяву міністр зробив 15 грудня під час слухань у парламентському Комітеті з питань конституційних, прав, свобод та гарантій, присвячених обставинам смерті українського громадянина Ігоря Гоменюка в аеропорту Лісабона після затримання і жорстокого побиття співробітниками служби SEF у березні цього року, повідомляє sapo.pt.

Міністрові також знову довелося реагувати на заклики опозиції оголосити про відставку у зв’язку з тим, що розслідування обставин загибелі українця тривало аж півроку, і за цей час міністр не висловив підтримку родині загиблого. За словами опозиційного депутата від Соціал-демократичної партії Дуарте Маркес, врешті це було зроблено під тиском ЗМІ.

Убивство 40-річного Ігоря Гоменюка в аеропорту Лісабона вразило не тільки Португалію та Україну. Британська газета The Guardian цього тижня повідомила про його шокуючі обставини. Українця Ігоря Гоменюка після двох днів тримання під вартою через те, що прибув в Португалію без візи (за іншою інформацією, з простроченою. — Ред.) і відмовлявся сісти на рейс додому, вбили троє португальських прикордонників. Вони зв’язали Гоменюку руки й ноги скотчем, після чого жорстоко побили і залишили лежати у кайданках більш як сім годин без доступу до їжі та води. В результаті чоловік помер від повільної асфіксії. Прокурори, які висунули офіцерам обвинувачення у вбивстві, заявили, що коли Гоменюк впав на підлогу, його «били ногами і розкладним кийком по тулубу», повідомило видання. Під час розтину було виявлено синці, зламане ребро та сліди від побиття чоботами. Слідство встановило, що кілька інших працівників SEF, включаючи медсестру, кілька разів заходили в приміщення протягом годин, коли Гоменюка били, і чули його крики, але не зупинили злочин і не повідомили про інцидент. Спочатку причиною смерті називали серцевий напад. Проте нова експертиза та поліцейське розслідування дійшли висновку, що причиною смерті стали «тяжкі травматичні ушкодження», йдеться у публікації.

Минулого тижня міністр Кабріта зустрівся з послом України в Португалії Інною Огнівець та передав листа для вдови Ігоря Гоменюка, в якому особисто висловив глибокі співчуття у зв’язку із смертю її чоловіка і повідомив про рішення португальського уряду взяти на себе відповідальність за виплату компенсації вдові та двом неповнолітнім дітям померлого.

«Посол України наголосила на тому, що українська сторона уважно стежить за розвитком подій, вважає важливим кроком прийняте урядом Португалії рішення про виплату компенсації та очікує початку судових слухань, розраховуючи на притягнення до відповідальності усіх осіб, винних у вбивстві», — повідомило Посольство України у Португалії.

Представник португальської Amnesty International Педро Нето заявив, що інцидент з громадянином України — не поодинокий випадок, раніше також траплялося неналежне поводження з іноземцями, що прибувають до Португалії. На його думку, для вирішення питання потрібно краще дбати про підготовку співробітників прикордонної служби, повідомляє Укрінформ.