«Білоруський народ показав, що жоден авторитаризм не зможе зупинити зміни, новий розділ в історії країни», — зауважив під час церемонії вручення, яка відбулася учора в Брюсселі, голова Європарламенту Давид Сассолі.

Лідерка опозиції Світлана Тихановська зауважила, що ця премія є нагородою для всіх білорусів, які об’єдналися в прагненні до змін. «Навколо нас вибудувана невидима стіна страху. Але цьогоріч, об’єднавшись, ми віримо, що цю стіну страху можна знести, цеглинка за цеглинкою. Мрія про краще Білорусі підтримує нас. Без вільної Білорусі Європа не буде по-справжньому вільною. Хай живе Європа, хай живе Білорусь!» — сказала С. Тихановська.

До переліку лауреатів, крім Світлани Тихановської, також увійшли члени Координаційної ради письменниця, нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич, Марія Колесникова, Ольга Ковалькова, Вероніка Цепкало, Сергій Дилевський, а також чоловік Світлани Тихановської опозиційний блогер Сергій, Олесь Беляцький з правозахисної організації «Вясна», політв’язень Микола Статкевич і засновник телеграм-каналу «Nexta» Степан Путило.

Окрім того, вчора посли Євросоюзу схвалили введення третього пакета санкцій у зв’язку з подіями в Білорусі.  Сьогодні рішення опублікують в Офіційному журналі ЄС. 

Скріншот з прямої трансляції вручення премії.