Про це повідомив у Фейсбуці посол України у Чеській Республіці Євген Перебийніс.

«Чеська юстиція продовжує системно переслідувати тих громадян Чехії, які брали участь у бойових діях на боці Росії на окупованому Донбасі. Вже є кілька судових вироків, ціла низка справ перебуває на стадії розслідування або пред’явлення обвинувачення. Серед останніх, кому було пред’явлене таке обвинувачення, 26-річний Лукаш Н. з Карлових Вар», — написав він.

Зокрема, в обвинуваченні зазначається, що Лукаш Н. «пройшов навчання, був озброєний та оснащений військовими формуваннями сепаратистських структур, виконував різні військові завдання, такі як розвідка, охорона і патрулювання, а також брав участь у боях проти українських військових із наміром завдати їм поранення або смерть». На думку прокурора, Лукаш Н. вчиняв згадані дії свідомо, а під час воєнних дій навіть був поранений і декілька тижнів провів у лікарні.

Прокурор наголосив, що збройні формування, які діють на сході України, можна охарактеризувати як квазівоєнізовані підрозділи, що вчиняють систематичні організовані насильницькі злочини, які за своїм характером відповідають визначенню — теракт. Саме за участь у терористичній діяльності обвинувачення пропонує засудити Лукаша Н. до 16 років позбавлення волі.

«Хоча обвинувачений в ході розслідування і відмовлявся давати показання, однак наявні в слідства докази у вигляді фотографій і відео, зроблених ним на мобільний телефон, є достатніми підставами для передачі справи до суду. На одному з таких відео він в дусі переважної більшості жертв російської пропаганди зізнається, що пішов воювати проти «українських фашистів», — повідомив Євген Перебийніс.

Фото: ua-reporter.com