Епідеміологи наполягають на їх продовженні, стверджуючи, що помітних позитивних зрушень немає і коронавірус нікуди не зник. Проти цього у вівторок виступили Болгарська асоціація закладів громадського харчування, яка вимагає від влади негайного відкриття всіх ресторанів, барів, нічних клубів. І наводить такий аргумент: ці заклади не працюють останні 20 днів, а ситуація з поширенням коронавірусу не змінилася.

Так, 27 листопада, перед початком дії розпорядження про їх закриття, кількість установлених випадків зараження COVID-19 була 3 327 за проведених 9 179 тестах; у лікарні країни було госпіталізовано 6 647 осіб з небезпечним діагнозом, 1 865 - вилікувалися, 151 людина померла. А до 11 грудня кількість випадків захворювання становила 3 097 за проведених 8 587 тестах, або 36,1 відсотка; у лікарнях - 7 151 особа, 4 290 - вилікувалися, а 157 - померли. Різниця в цифрах зовсім незначна.

Виходячи з цих даних, у Болгарській асоціації закладів громадського харчування дійшли висновку: ресторани й бари не винуваті в поширенні вірусу. Їхні власники категорично наполягають на відкритті всіх нічних клубів, ресторанів, барів, фітнес-центрів і великих торговельних центрів, але з виробленням ясних санітарних правил для зустрічі в них Нового року. А якщо ні, то вони вимагатимуть повністю відшкодувати збитки за всі 150 днів у році, коли за розпорядженням влади ці заклади припиняли роботу.