Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА

Конференцію відкрив Президент України Володимир Зеленський. До участі в пленарних засіданнях запросили Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.  Конференція відбуватиметься під гаслом «Прагніть більшого». Її мета — визначити пріоритети та завдання зовнішньої політики України на найближчу перспективу, повідомила прес-служба МЗС. Традиційно дипломатів збирають на нараду раз на два роки. З огляду на пандемію цьогоріч захід проходить онлайн.

Гасло нинішньої конференції «Прагніть більшого». Мета — визначити пріоритети та завдання зовнішньої політики України на найближчу перспективу.  Учасники окреслять позиції та амбіції України у світі, шляхи удосконалення дипломатичної роботи задля захисту та просування національних інтересів нашої держави. Також обговорять стратегію просування українського експорту на іноземних ринках і залучення іноземних інвестицій в Україну як пріоритетні завдання української зовнішньої політики.

Стати почесним гостем конференції запросили міністра закордонних справ Турецької Республіки Мевлюта Чавушоглу. Спеціальне відеозвернення до учасників направив верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, повідомила прес-служба МЗС. 

Щодо головних напрямів зовнішньої політики на 2021 рік, то їх міністр закордонних справ Дмитро Кулеба озвучив у середу під час стратегічної дискусії Київського міжнародного економічного форуму «Світ після пандемії. Нові можливості для України». «Серед пріоритетів 2021 року тема протидії російській агресії на всіх фронтах, безумовно, буде. Це буде рік запуску «Кримської платформи» — це буде новий елемент в усій архітектурі протидії російській агресії. Це буде рік закордонних українців — ми будемо дуже серйозно працювати над підвищенням ефективності взаємин із закордонними українцями», — сказав Д. Кулеба. Окрім того, міністр назвав три пріоритетні завдання зовнішньої економіки України на наступні 10 років: підтримка українського бізнесу, який виробляє продукт і прагне його експортувати; гарантування безпеки країни, оскільки серед іншого це важливо для залучення іноземних інвестицій; побудова синергії із закордонними українцями для розвитку української економіки.

Також Дмитро Кулеба повідомив, що українська дипломатія продовжить розвивати азійський напрямок і більш предметно займатиметься Африкою. «Ми багато аналітики провели в цьому році щодо Африки, і тепер ця аналітика має перетворитися на політику. І ми дуже віримо, що в нас відбудуться важливі прориви у двосторонніх відносинах з низкою країн — з країною Латинської Америки, з однією азійською країною», — сказав міністр.