2 січня кабінет міністрів дозволив відновити заняття в школах, але водночас оголосив про запровадження десятиденного режиму суворої ізоляції для інших вікових груп. А це означає, що в день святкування Водохреща і освячення води в храмах (6 січня - за григоріанським календарем, якого дотримується православна церква в Греції) вірянам буде заборонено перебувати на службах. Раніше влада запевняла: на Водохреще храми відкриють для всіх бажаючих і жодних обмежень для відвідування служб не буде.

Після обміну думками Святий синод ухвалив рішення надіслати уряду листа, в якому висловлюється незгода з новою забороною на відвідування церков. У цьому документі зазначається: «Ми не згодні з новими урядовими заходами, що стосуються роботи храмів, і наполягаємо на тому, що було спочатку погоджено з державою. І наказуємо (настоятелям) залишити храми відчиненими для участі вірян під час Божественної літургії та освячення вод у Святих храмах на свято Богоявлення, як це було раніше погоджено з урядом і відображено в документі, опублікованому в Урядовому віснику. Синод просить державу поважати цей документ і врахувати той факт, що під час святкування Різдва й Нового року та в інші дні в тисячах храмах під наглядом місцевих Преосвященних Митрополитів суворо дотримувалися заходів безпеки, рекомендованих органами охорони здоров'я».

Святий синод нагадав уряду, що діалог є єдиним засобом вирішення питань, які стосуються відносин держави з релігійними громадами, що існують у Грецькій державі. Керівництво Грецької православної церкви звернулося до уряду своєї країни і Європейському Союзу із закликом вжити необхідних заходів для негайного надання всім громадянам Греції достатньої кількості схвалених вакцин.

Влада пояснила, що несподівана жорсткість протиепідеміологічних заходів була введена після того, як кількість померлих від коронавірусу в країні перевищила 5000 людей, а ще понад 400 пацієнтів у тяжкому стані було поміщено в реанімаційні відділення. Епідеміологи різко розкритикували рішення прем'єра про відкриття перед Різдвом невеликих магазинів і церков. На їхню думку, це спричинило новий спалах захворювань на коронавірус.