Все починалося добре — під об’єктивами камер очільники уряду отримували перші партії вакцини, першим медикам робили щеплення. Але днями з’ясувалося, що кільканадцять відомих діячів культури отримали щеплення поза чергою в клінічній лікарні Варшавського медичного університету (КЛ ВМУ). Серед них, зокрема, актори Кристина Янда, Радослав Пазура, Марія та Анджей Северини, Віктор Зборовський, Анна Цєсьляк, співачка Магда Умер.

Справа набирає обертів. З понеділка почалися перевірки в лікарні, де були зроблені щеплення, заплановано позачергове засідання парламентського комітету з питань охорони здоров’я, а заступник генерального прокурора обіцяє подання до прокуратури. Частина політиків (переважно з партії влади) називає її аферою, натомість інші, головним чином з опозиційних партій, вважають, що це «провокація правлячої партії», яка в такий спосіб намагається «прикрити, зокрема, фактичну відсутність чіткого плану вакцинації населення проти коронавірусу».

У ректораті Варшавського медичного університету пояснили свій крок, з одного боку, як рекламну кампанію для заохочення поляків до вакцинації, а, з другого, побоюванням, що змарнується отримана вакцина через низьку явку бажаючих з так званої нульової групи у новорічні вихідні. Тут варто згадати, що вакцина зберігається не в ампулах, а у флакончиках по п’ять доз.

Кристина Янда пояснила, що це вона надала ректорові КЛ ВМУ список знаменитостей зі світу культури, які погодилися стати послами «кампанії з вакцинації», що підтверджують, в тому числі, документально охоплені вакцинацією зірки. Їх мали щепити в лютому, але 29 грудня отримала телефонний дзвінок із запрошенням на щеплення, бо «є розморожена вакцина».
У цій групі виявився також політик Лєшек Міллєр — нині депутат Європарламенту, колишній лідер Союзу демократичних лівих сил та прем’єр-міністр країни у 2001—2004 рр. Останній, похвалившись довідкою про щеплення у соцмережах, пояснив ЗМІ, що був запрошений на вакцинацію як пацієнт цього медичного закладу.

Однак на вчорашній прес-конференції міністр охорони здоров’я Адам Нєдзєльскі заявив, що клініка Варшавського медичного університету порушила принципи «Національної програми вакцинації» і буде покарана штрафом у розмірі 250 тисяч злотих (майже 2 мільйони гривень).

При цьому міністр наголосив, що обурення викликає поведінка не лише «організатора щеплень поза чергою», а й знаменитостей, «які публічно висловлювали здивування з приводу свого позачергового щеплення».

Тим часом, за даними Агентства матеріальних резервів Польщі, станом на 4 січня щеплення було зроблено 85 тисячам осіб, в тому числі, 35 тисячам упродовж понеділка. Уповноважений уряду з питань вакцинації населення від COVID-19 Міхал Дворчик заявив, що впродовж найближчих трьох місяців Польща може розраховувати на поставки вакцини від трьох виробників (Pfizer, Moderna i CureVac) у кількості 5,88 млн доз.