Згідно з ним, перші щеплення мають зробити медикам, які працюють в інфекційних відділеннях, потім викладачам молодших класів шкіл, у яких з 4 січня відновилися заняття. За ними вирішили убезпечити від хвороби мешканців будинків для людей похилого віку, а також осіб із хронічними захворюваннями.

Як повідомив директор Національного центру із заразних і паразитарних хвороб і член штабу професор Тодор Кантарджиєв, до серпня в країні в найкращому випадку буде вакциновано від коронавірусу 1, 5 мільйона людей. На його думку, це — аж ніяк не мало. Масова імунізація повинна початися після отримання вакцини AstraZeneca, процес реєстрації якої підходить до завершення. Саме її Болгарія замовила в найбільшій кількості. «Коли в нас з’явиться AstraZeneca, ситуація поліпшиться. Поки що кількість, заявлена Європейською комісією для Болгарії, перевищує кількість, якої потребує країна», — повідомив професор Кантарджиєв. А ось від закупівлі російської вакцини на даному етапі Болгарія відмовилася, бо її виробник не подав документи на реєстрацію в країні.

Як заявив міністр охорони здоров’я Костадін Ангелов, вакцинація від коронавірусу в Болгарії відбувається успішно. За його словами, з наступного тижня почнеться імунізація вчителів.

А прем’єр-міністр Бойко Борисов, який минулого тижня разом із міністром об’їхав кілька лікарень, повідомив: «11 200 осіб у Болгарії вже вакциновано. Процес проходить відмінно. Підготовляємо умови для масової вакцинації. Болгарські лікарні обладнано всім необхідним для боротьби з пандемією, у чому я особисто переконався під час відвідування лікарні в Гоце Делчев. Забезпечена достатня кількість вакцин для всіх болгарських громадян. Вони будуть безплатними й добровільними».

Не обійшлося й без скандалу з вакцинуванням. У місті Сандански план імунізації порушили чотири депутати
(в Болгарії їх називають радниками) місцевої міської ради. Вони втесалися в перші лави імунізованих, випередивши лікарів і вчителів. Це підтвердила й перевірка, призначена міністром охорони здоров’я.

На захист радників стала заступник мера Сандански Павлина Караджова. На її думку, вакцина Pfizer була розконсервована, і її через шість година просто викинули б, бо ніхто з медиків і пацієнтів із хронічними захворюваннями не хотів у той момент прищеплюватися. А, мовляв, депутати прийняли удар на себе.

Але в Національній пацієнтській організації не згодні з цим поясненням. Вони вважають, що в Сандански без великих зусиль могли знайти людей, яким національний план вакцинації віддає пріоритет, а не робити щеплення «по блату». Міністр також зазначив, що міська влада не розробила чіткого плану імунізації, який не повинен допускати знищення вакцини чи введення її тим, хто не має на це пріоритетного права. І таке порушення має бути суворо покарано.