«Нафтогаз України» підвищив ціну газу для побутових споживачів із січня на 14 відсотків — до 7,22 грн/куб. м з ПДВ без вартості розподілу (доставки).

Окремо значне соціальне напруження спричиняє зміна принципу оплати за доставку газу. «Раніше споживачі платили за доставку газу згідно зі своїми обсягами споживання. Відповідно, під час опалювального сезону плата за розподіл збільшувалася, після опалювального сезону — зменшувалася разом з обсягом спожитого газу. А тепер люди мають платити за розподіл газу рівними частинами впродовж усього року. Виходить, усі дії, спрямовані на зменшення споживання газу, у випадку тарифу на доставку втрачають сенс? Адже споживачі утеплювали будинки і квартири, змінювали котли, економили використання енергоносіїв», — наголошує голова фракції «Довіра» Олег Кулініч.

Верховна Рада, за його словами, відповідно до законодавства, жодним чином не впливає на рішення незалежних регуляторів з цього приводу, але в першу чергу люди звертаються з цими проблемами якраз до депутатів, у тому числі депутатів-мажиротарників.

Закарпаття в парламенті представлено шістьма народними депутатами, обраними в мажоритарних округах, та декількома обранцями, які пройшли до парламенту за списками своїх політичних партій.

У межах своїх повноважень єдиними, хто відреагував на ситуацію з підвищенням тарифів, виявилися закарпатські обранці, представлені депутатською групою «Довіра». Мова про народних депутатів-закарпатців Владіслава Поляка, Валерія Лунченка, Василя Петьовку та Роберта Горвата, котрі долучилися до звернення своєї групи. Згадувані депутати є також лідерами Політичної партії «Рідне Закарпаття», яка здобула впевнену перемогу на місцевих виборах 2020 року. Восени четвірка парламентаріїв уже заявляла про те, що тарифи на транспортування газу необґрунтовані.

Люди скаржаться на необґрунтовану вартість за транспортування блакитного палива. І це не дивно, адже тариф вираховується за незрозумілою формулою, в якій, зокрема, йдеться про газ, спожитий минулого року. І нонсенс: навіть закарпатці, будинки яких не введені в експлуатацію, були змушені платити за його транспортування.

Важливо, що в рамках загальної тенденції невдоволення цінами на газ закарпатські обранці звернулися з приводу надвисоких тарифів для населення до Прем’єр-міністра, Міністерства енергетики та обстоюватимуть питання зменшення тарифу на газ у Верховній Раді.

Також до Антимонопольного комітету України подано депутатське звернення щодо перевірки дій операторів ГРМ і газопостачальних підприємств на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції та проведення перерахунків тарифів на природний газ для населення.

Крім того, депутатська група «Довіра», як інформує прес-служба Василя Петьовки, напрацювала та подала на реєстрацію постанову Верховної Ради «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо невідкладного вжиття комплексних заходів для належного врегулювання цін на енергоносії та їх доставку для побутових споживачів».

Ужгород.