Вона передбачає надання всебічної допомоги, в тому числі й фінансової, болгарським організаціям, що пройшли офіційну реєстрацію згідно з місцевими законодавствами. Болгарський уряд буде всіляко зміцнювати такі організації, сприяти розширенню їх діяльності зі збереження болгарської ідентичності й публічної присутності у владних структурах. Програма діятиме до 2024 року.

Водночас Народні збори Болгарії в першому читанні затвердило ініціативу парламентської партії ВМРО про видачу іноземним громадянам, які мають доведене болгарське походження, спеціальних особистих карт. Цей документ дозволить їм без візи в’їжджати до Болгарії, працювати, вчитися, купувати нерухомість тут і навіть брати участь у голосуванні. Але з ними не можна буде їздити до країн ЄС. Отримати такі особисті карти зможуть болгари з діаспор у Сербії, Молдові, Албанії, Македонії, Україні та зі старої еміграції в США, Канаді й Західній Європі. 

«За статистикою, таких болгар майже п’ять мільйонів осіб. Наша ідея полягає в тому, щоб вони могли без віз відвідувати Болгарію, працювати і вчитися тут, як і купувати нерухомість. Із цією особистою картою вони набудуть статусу постійного перебування в Болгарії. Ми хочемо зробити так, щоб наші співвітчизники, які проживають за кордоном, побачили, що країна думає про них. Усі пам’ятають ситуацію в Україні, коли болгари з конфліктних районів почали шукати можливості переселення в Болгарію. Тоді Болгарія не могла їм допомогти й надати своє громадянство. Протягом кількох місяців вони шукали легальний спосіб працювати й жити в Болгарії», — пояснив представник партії ВМРО Юліан Ангелов.

Для переконливості він повідомив, що подібні особисті карти видають Польща та Греція. У Польщі цей документ називається «картою поляка». З ним етнічні поляки, які живуть у Литві, Латвії, Росії, Білорусі, Україні та інших країнах, можуть у будь-який час в’їхати до Польщі не тільки, щоб вчитися чи працювати, а й для постійного проживання. Депутат особливо наголосив, що видача таких документів не буде навантаженням для бюджету Болгарії, але зможе хоча б частково сприяти вирішенню демографічних проблем.

За цю пропозицію проголосували 102 депутати, 23 — не погодилися з нею, а четверо — утрималися. Проти були депутати від Болгарської соціалістичної партії. На їхню думку, видача таких документів суперечить європейському законодавству. І ЄС може запровадити санкції проти Болгарії. Представники соціалістів доводили, що болгарське законодавство й зараз надає безліч можливостей для отримання постійного місця проживання в країні іноземним громадянам, котрі мають болгарське походження. І ці можливості слід дохідливо доводити до відома болгарських діаспор за кордоном. Вони замовчували, що це триває не один місяць, а наявність спеціальної особистої карти прискорить і спростить процес.