Чорногорське видання Pobjeda дорікає новому уряду країни через те, що він не має чіткого плану вакцинації від коронавірусу. Нині Чорногорія залишається єдиною країною в Балканському регіоні, громадяни якої дотепер не знають, коли прибудуть вакцини, якого виробника, в якій кількості, як вони зберігатимуться, де можна буде зробити щеплення.

Кілька чорногорців, котрі минулого тижня побували в родичів у Сербії, повідомили журналістам видання, що в сусідів вакцинація відбувається за чітким планом. Серби, котрі побажали зробити щеплення, заповнюють анкету, в якій їм пропоновано зробити вибір між вакцинами Pfizer/BioNTech, Moderna, Sputnik V, Oxford-AstraZeneka, Sinofarm. І вказують, як можна зв’язатися з медиками. Потім клієнтів викликають до пунктів, де проводиться імунізація обраною вакциною, і роблять укол без будь-яких черг у призначений час. При цьому ті, хто не є громадянином Сербії і не має постійного місця проживання в ній, також можуть бути там вакциновані від коронавірусу.

Pobjeda повідомляє, що прем’єр-міністр Сербії Ана Брнабич оголосила: до весни в країні вакцинацію пройдуть чотири мільйони людей. Замовлення на отримання такої кількості вакцин давно відправлено до органів охорони здоров’я Європейського Союзу. Хорватія замовила для себе 5,6 мільйона доз, Боснія і Герцеговина — 1322 тисячі, Косово — 500 тисяч.

От тільки чорногорцям дотепер не відомо, коли в країні почнуть робити щеплення, яка буде черговість імунізації. Тому в чорногорців виникає занепокоєність із приводу того, що влада не опікується їхньою безпекою і пускає процес вакцинації на самоплив. Вони запитують: невже всім необхідно буде їхати до Сербії?

Видання зазначає, що в регіоні Західних Балкан найбільшу кількість активних випадків коронавірусу на 100 тисяч жителів зареєстровано саме в Чорногорії, за нею — Словенія і Албанія.