«Ресторани в Болгарії готові відкритися з 1 лютого, з дозволом влади чи без нього», — заявив він після зустрічі з міністром охорони здоров’я Болгарії. І додав, що він і його колеги не приймають пропозицію влади про відкриття закладів із середини лютого з робочим часом до 22.30. «Ми наполягаємо, щоб з початку наступного місяця нам офіційно дозволили відкрити заклади громадського харчування й дозволити їм працювати до 23.30. І готові дотримуватися умови про 50 відсотків їх заповнюваності, але з тривалішим вечірнім часом роботи. Коли медики і влада хотіли, щоб їм було дано час для ослаблення тиску на лікарні, ми мовчали. До сьогоднішнього дня ми навіть не пискнули. Але тепер, на нашу думку, вони повинні повернути нам жест доброї волі й дозволити нам працювати», — заявив Алібегов.

Ще одним його аргументом було нагадування про те, що в людей, які працюють в 28000 закладів громадського харчування, є родини і їх треба утримувати. «Так, ми здебільшого дотримуємося заходів безпеки. І якщо в деяких закладах, які продовжували працювати, перевіряльниками було виявлено 60 випадків порушення проти-епідемічних заходів, то якщо ми всі будемо й надалі залишатися закритими й без доходів, то таких випадків буде вже не 60, а 28000», — пояснив міністрові охорони здоров’я голова Болгарської асоціації закладів громадського харчування.

На його бік стала й міністр туризму Маріяна Ніколова, але все-таки попередила, що конкретна дата відкриття ресторанів, кафе й барів обговорюватиметься в четвер на зустрічі із представниками Національного оперативного штабу з боротьби з поширенням коронавірусу. Й їхнім власникам доведеться виконувати рішення епідеміологів.

Софія.