У перший же день постійна делегація України, яка прибула до Франції у повному складі, оскаржила повноваження російської делегації. «Повноваження російської делегації були оскаржені на істотних підставах — порушення базових принципів Ради Європи — Марією Мезенцевою від (делегації) України, підтримуваною 38 членами ПАРЄ з п’яти різних делегацій. Асамблея проведе дебати щодо цього питання пізніше на цьому тижні», — йдеться на офіційній сторінці ПАРЄ у Твіттері. Тепер у профільних комітетів є 24 години, щоб підготувати доповідь з цього питання. Після чого згідно з процедурою відбудеться голосування. Окрім того, Україна ініціювала дебати щодо порушення РФ прав людини в Криму.

Підставою для оскарження повноважень стало порушення Росією статті 5 Статуту Ради Європи, в якій йдеться про те, що кожна країна-член має поважати принцип верховенства права і гарантувати всім своїм громадянам захист їхніх прав та основних свобод.

За терміновою процедурою пройдуть і дебати щодо арешту російського опозиційного політика Олексія Навального. Очевидно, йтиметься також і про масові арешти демонстрантів, що вийшли в Росії на вулиці на захист опозиціонера. Доповідачка ПАРЄ стосовно політичних ув’язнених в Росії ісландка Сунна Еварсдоттір і доповідач щодо отруєння Навального француз Жак Мер пообіцяли зробити «всі необхідні юридичні висновки».  В заяві парламентаріїв, опублікованій 24 січня на сайті ПАРЄ, зауважується, що дії російської влади щодо мирних громадян є несумісними з повагою до демократичного плюралізму та основних політичних свобод.  «Більшість, якщо не всі затримані в суботу, можуть вважатися політичними в’язнями prima facie», — заявила Еварсдоттір. «Кожен, хто був затриманий за реалізацію свободи вираження думок і зібрань, є захищений Європейською конвенцією з прав людини і повинен бути негайно звільнений», — заявили парламентарії, повідомляє «Європейська правда».

Також під час сесії заплановано обговорити загрози від великих ІТ-компаній свободі слова. Окрім того, ПАРЄ обговорить і ухвалить резолюції щодо етичних, правових і практичних питань проведення вакцинації від коронавірусу, про незалежність суддів у Польщі та Молдові тощо.

Очікується, що до ПАРЄ звернуться генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас (ФРН головує у Комітеті міністрів РЄ), а також генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, повідомляє Укрінформ. Делегати оберуть (або переоберуть) заступника генсека Ради Європи, генсека ПАРЄ, віце-президентів Асамблеї, суддів Європейського суду з прав людини від Греції і Швейцарії. Україна висунула на посаду віце-президента Асамблеї народного депутата Олександра Мережка, який з минулого року вже обіймає цю посаду.

Через карантинні обмеження засідання проходитимуть у змішаному форматі. Частина делегатів працюватиме дистанційно, частина — буде присутня у залі. Ще до початку сесії всіх її учасників попередили, що для особистої присутності в палаці «Європа» необхідно надати сертифікат про проведення ПЛР-тесту на COVID-19 не пізніш як за 72 години чи пройти експрес-тест.