Такими є результати виборів, що відбулися у неділю, 24 січня.

Учора зранку Національна виборча комісія відзвітувала, що вже опрацьовано 99% голосів. Марсело Ребелу де Соуза підтримали 60,7% тих, хто взяв участь у голосуванні. Такі дані поширив національний телевізійний канал RTP1.

Перемога 72-річного правоцентриста Марсело Ребелу де Соуза була очікуваною. Про це свідчили опитування громадської думки напередодні голосування. Керівнику держави прогнозували результат у межах 55—70 відсотків голосів виборців.

На другому місці колишня депутатка Європарламенту, представниця партії соціалістів Ана Гомеш з результатом 12,97% голосів. Лідера правої партії «Годі» Андре Вентуру підтримали 11,9% виборців, у нього третій результат. Ще один кандидат отримав трохи більше 4% голосів. Загалом за посаду глави держави на нинішніх виборах змагалися семеро претендентів, двоє з них — жінки.

Вибори відбулися, але за найнижчої за всю історію явки на дільниці, що становила 40%. Причиною називають складну ситуацію через зростання захворюваності на коронавірус. Упродовж останнього тижня у країні найвища у Європі смертність від COVID-19. Уряд суттєво посилив протиепідемічні заходи.

У чому секрет успіху Марсело Ребелу де Соуза? Португальці люблять свого президента найперше за його простоту і доступність у спілкуванні. Наприклад, з керівником держави можна сфотографуватися, якщо зустрінеш його на вулиці. Під час масштабних пожеж, що охопили країну кілька років тому, Марсело Ребелу де Соуза так само був поруч із постраждалими, віддавав останню шану загиблим. Президент тісно співпрацює з урядом країни. Він уже заявив, що продовжить роботу по боротьбі з пандемією, назвав це своїм головним завданням на найближчий час.

Брага.