Дипломати нагадали, що наприкінці минулого року українські партнери попросили в них поради стосовно кроків для зміцнення антикорупційних інституцій і реформування судової влади. «Ми радо їх надали, а зараз ділимося ними з широкою громадськістю», — йдеться на сторінці групи в Твіттері. 

У тексті, оприлюдненому послами, вказано, що, серед іншого, необхідно терміново відновити правові норми щодо боротьби з корупцією і гарантувати, щоб кандидати на ключові посади в судові та правоохоронні органи призначалися прозоро.

Зокрема, посли G7 радять «тимчасово та мінімально» збільшити кворум для ухвалення рішень КСУ, відкласти процедури добору суддів до впровадження нових правил відбору, забезпечити суттєву роль представників міжнародних партнерів у перевірці всіх кандидатів на посаду суддів КСУ, посилити дисциплінарну відповідальність та етичні вимоги до суддів і зобов’язати їх залишатися неупередженими під час розгляду справ тощо.

Дипломати рекомендували терміново провести також реформу Вищої ради правосуддя та перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

Наприкінці минулого року після кризи, викликаної рішенням КСУ з антикорупційних питань, посли країн G7 мали зустріч із Президентом Володимиром Зеленським, під час якої просили забезпечити чесний і прозорий відбір суддів КСУ.