Але наше завдання — не припиняти тиск на окупантів і порушників прав людини у всій Європі. Ми працюємо далі!» — так прокоментувала голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева підтвердження Асамблеєю повноважень російської делегації.

Сам факт, що Росія — єдина країна, повноваження якої оскаржували, «саме існування цього документа, який викликав процес, схожий на «термінові дебати» (uergent debates), де знову гучно зазвучали кричущі питання Криму і питання Донбасу, порушення прав людини в усіх можливих проявах (делегати були в шоці, коли чули про тортури, які відбуваються в тюрмі «Ізоляція» в Донецьку) — це все було озвучено на сесії», — написала Марія Мезенцева у Фейсбуці
Раніше делегація РФ попередила ПАРЄ, що в разі, якщо її позбавлять повноважень, вона відмовиться співпрацювати з ПАРЄ. «Якщо буде ухвалене рішення про обмеження щодо будь-якого з членів делегацій — ми всі залишимо цю залу, як це зробили в 2014 році», — заявив голова делегації РФ Петро Толстой. Також він закликав головуючого не дозволяти українським депутатам  висловлюватися погано про Путіна. «Вважаю неприпустимим ображати країну та ображати президента Росії Владіміра Путіна… Це в силах головуючого — не допускати такого», — заявив він, вказуючи на виступи члена української делегації Олексія Гончаренка, повідомляє «Європейська правда».

Та попри спроби російської сторони обмежити дискусію щодо політики РФ в обговоренні резолюції стосовно оскарження повноважень делегації РФ узяли участь всі українські делегати. Марія Мезенцева також назвала країни, які підтримали Україну під час роботи над поправками до резолюції: Велика Британія, Словаччина, Польща, Латвія, Литва, Естонія, Швеція тощо.

Моніторинговий комітет ПАРЄ відхилив усі українські поправки. Водночас Асамблея ухвалила абсолютною більшістю поправку, внесену Регламентним комітетом за ініціативою члена делегації Сергія Власенка — про те, що в разі підтвердження повноважень делегації РФ, Асамблея підтверджує, що це не є визнанням права на анексію/окупацію території, зокрема, не визнає анексію Криму Російською Федерацією.

На сторінці у Фейсбуці Постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ також роз’яснюється, що Асамблея закликала РФ виконати рекомендації, сформульовані Європейською комісією за демократію через закон (Венеціанська комісія) у своєму висновку щодо проекту поправок до конституції, що стосуються виконання в РФ рішень Європейського суду з прав людини; утримуватися від порушення основних свобод та прав людини, зокрема свободи вираження поглядів, зібрань та об’єднань, та звільнити пана Навального, а також мирних демонстрантів і його прихильників, незаконно затриманих не лише в день його прибуття, а й під час підготовки до запланованих демонстрацій 23 січня 2021 року та під час самих демонстрацій; утриматися від прийняття нових законів, які вводять додаткові обмеження щодо діяльності громадянського суспільства, журналістів та опозиційних політиків, і переглянути закони, що вже діють, зокрема пакет законів, прийнятих 25 грудня 2020 року, а також закон про іноземних агентів та небажані організації з метою приведення їх у відповідність зі стандартами Ради Європи; виключити зі списку небажаних організацій Школу політичних досліджень Ради Європи, а також виконати всі рекомендації, включені до Резолюції 1990 (2014), Резолюції 2034 (2015), Резолюції 2063 (2015), Резолюції 2292 (2019) та Резолюції 2320 (2020).

«Так, Росії знову надали шанс, але ми чекаємо на моніторинговий звіт влітку по Росії, пізніше по Криму, а також продовжимо працювати зі всіма можливими інструментами, які має Асамблея», — підсумовують у нашій делегації.