Це понад третина (36%) зовнішнього торговельного обороту області за 2020 рік. Тим часом імпорт скоротився на 54 млн доларів і становив 126 млн. Такі цифри оприлюднило обласне управління статистики. Уточнимо: дані наводяться за період січня—листопада минулого року.

У повідомленні на сайті управління статистики деталізовано, що і в яких обсягах вінницькі підприємці продають в Азію і що натомість там купують. До азійських країн поставили олії та жирів на 239 млн доларів, зернових культур — на 137 млн, цукру — на 14 млн. Крім харчової продукції, експортували каолін — на 6 млн та лісоматеріали — на 4 млн.

Найбільшим зовнішньоторговельним партнером для регіону став Китай. До Піднебесної вінничани експортували продукції на 163 млн доларів, звідти завезли в область виробів на 75 млн. Китайці закупили в нас жирів та олії на 117 млн доларів, готової харчової продукції — на 22 млн, продукції рослинного походження — на 17 млн. До смаку припала наша соняшникова олія, її поставки до різних регіонів Китаю становили 135 тисяч тонн, і це за неповний рік. У переліку товарів, придбаних китайцями, значаться борошно пшеничне та із суміші пшениці й жита, масло вершкове, молоко і вершки, молочна сироватка, макуха тощо. В товарній структурі імпорту з Китаю переважають полімерні матеріали, пластмаси, недорогоцінні метали та вироби з них, машини, обладнання і механізми, електричні машини.

Експортні маршрути пролягали торік також до Індії, куди продано продукції на 84 млн доларів, Туреччини (79 млн), Південної Кореї (31 млн) та Індонезії (25 млн). Підприємці з Індії найбільше закуповували наші жири та олію, турки віддали перевагу готовій харчовій продукції, а корейці придбали значну партію зерна кукурудзи.

Загалом вінничани експортують свою продукцію до 121 країни світу.

Не справдилися прогнози тих, хто стверджував, що не зможемо «пробитися» на світові ринки й тому, мовляв, треба продовжувати торгувати з колишнім партнером Росією. Насправді з північним сусідом торгівельні зв’язки зведено до мінімуму. Зате з кожним роком регіон розширює ринки збуту в інших країнах. Особливим попитом користується продукція харчової промисловості з вінницькою маркою.

Вінниця.