Про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо агресії Росії проти України та окупації Криму, виголошеній днями на засіданні Постійної ради ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.

«Такі дії, як спрощена та вибіркова процедура отримання російського громадянства, примусова паспортизація та масовий призов до збройних сил Росії в Криму є порушенням міжнародного права та основних принципів ОБСЄ», — підкреслюється у заяві. Як наголосили в ЄС, населення, яке проживає в Криму та в непідконтрольних уряду районах України, «не повинно бути позбавлене своїх цивільних та майнових прав».

«Ми закликаємо Росію забезпечити їхні права та основні свободи і добросовісно виконувати Мінські домовленості. Ми також закликаємо Росію забезпечити міжнародним правозахисним суб’єктам повний, вільний та необмежений доступ на всю територію України, включаючи Крим», — йдеться в оприлюдненій заяві Євросоюзу.

Водночас минулого тижня голова ОБСЄ Анн Лінде, яка нещодавно побувала в Україні і відвідала район ООС, наголосила, що питання врегулювання конфлікту в Україні має включати і Крим, а СММ ОБСЄ має отримати доступ і на півострів.

Днями до такої позиції голови ОБСЄ приєдналися і Сполучені Штати. Про це заявила тимчасовий керівник місії США при ОБСЄ Кортні Острієн. Вона підкреслила, що протести російської делегації в ОБСЄ минулого тижня з приводу заяв Анн Лінде є абсолютно невиправданими. За її словами, ці російські заперечення йдуть всупереч з переважною думкою країн — учасниць ОБСЄ, але також і ООН, Європейського суду з прав людини: «Крим — це Україна». «Мандат СММ, який був схвалений Постійною радою, забезпечує місії «вільний і безпечний доступ на всю територію України». І ми всі знаємо, що Крим — це Україна», — заявила тимчасовий керівник місії США при ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.